Mattilsynet mener at leveringssikkerheten av drikkevann på Birkeland er for dårlig

BRUDD I VANNFORSYNINGA. Seinhøsten 2016 sprang to vannrøyr lekk nord på Strøget, sånn at det ikke kom drikkevann opp til Vanntårnet.

Mattilsynet vurderer å gi Birkenes kommune pålegg om leveringssikkerhet av drikkevann fra Birkeland vannverk.

Det var for en snau måned siden at Mattilsynet var på inspeksjon hos teknisk forvaltning i kommunen. Nå foreligger rapporten med varsel om vedtak.

Ved inspeksjonen har Mattilsynet blant anna gjort følgende observasjon: I gjeldene internkontroll for Birkeland vannverk står følgende: «Birkenes kommune har ingen reservevannforsyning».

Mattilsynet skriver at alternative løsninger for å ivareta kravet til leveringssikkerhet kan blant anna være:

– Vann fra reservekilder (reservevannforsyning).

– Drikkevann kobles inn på distribusjonssystemet fra et annet vannforsyningssystem

(reservevannforsyning).

– Påfylling av drikkevannbasseng, eventuelt med drikkevann fra et annet vannforsyningssystem

(reservevannforsyning).

– Levering av drikkevann med tank (nødvannforsyning).

– Utplassering av deponier med drikkevann (nødvannforsyning).

– Utlevering av flaskevann (nødvannforsyning).

Mattilsynet skriver i rapporten til Birkenes kommune, at «på tilsynet ble det presentert flere alternativ som var vurdert i forbindelse med leveringssikkerhet. Det ble opplyst at det ikke var utarbeidet noen plan med fastsatte tidsrammer for når disse tiltakene kan gjennomføres».

Videre opplyser Mattilsynet at «det grunnleggende er at samlet alternativ kapasitet kan dekke tapt leveringssikkerhet ved svikt i ordinær vannforsyning. Det forventes at leveringssikkerheten for fast bosetting og samfunnskritiske abonnenter skal ivaretas 365 dager i året. Leveranse av «krisevann» (vann som ikke har drikkevannskvalitet) gjennom ledningsnettet kombinert med kokevarsel til abonnentene kan ikke utgjøre hele eller deler av planlagt alternativ forsyning av drikkevann».

Mattilsynets opplyser i sin rapport at det ikke er tilrettelagt for tilfredsstillende alternativ vannforsyning ved Birkeland vannverk. Videre opplyses det at Mattilsynet «oppfatter det slik at det ikke er tatt bestemmelser om konkrete og forpliktende tiltak rundt leveringssikkerheten med tidspunkt for når løsningen skal være på plass».

Avslutningsvis står det i brevet til Birkenes kommune: «Mattilsynet vurderer at regelbruddet kan sette drikkevannstryggheten i fare. For å sikre at driften foregår innenfor regelverkets krav, må dere gjennomføre tiltak innen en bestemt frist».

Fristen Mattilsynet har satt, er 22. september 2021.