Ny barnebok om Flaksvandbanen – ei gjennomillustrert fortelling om «Flaksmann» og lokomotiv No 2 «Flaksvand»

Den nye barneboka om Flaksvandbanen inneholder lett gjenkjennelige illustrasjoner fra livet langs banen. Her har illustratør Louis Solheim fått med seg mange detaljer fra Flaksvand stasjon.

 

Forfatter Pål Osjord er snart klar med en ny bok om Flaksvann og Flaksvandbanen i «gamle daer».

Boka er spesielt rettet mot barn og unge. Han fikk Ideen til boka da han gikk på biblioteket for å låne bøker sammen med en fireåring. Han ble så lei av alle billedbøkene med forenklet innhold, og bestemte seg for å lage en bildebok som også var gøy for besteforeldre å lese. En billedbok som kan fortelles når barnet er lite og som kan leses når barnet viser interesse for skrift, sånn i seksårsalderen.

– Jeg har med tiden blitt interessert i Lillesand-Flaksvandbanen (LFB). Historie var mitt yndlingsfag som lærer. Jeg var i kontakt med stiftelsen LFB og så den innsatsen de har gjort for å fremme banens historie. Jeg så at jeg med mitt prosjekt både kunne lage en morsom bildebok og hjelpe dem med deres arbeid for banen, lyder det i pressemeldingen Birkenesavisa har mottatt.

Boka «Flaksvand og Flaksmann» er en fantasifull historie om Norild og morfar. De går på Lillesand bibliotek, hvor de finner ei bok om Flaksvandbanen og det gamle Flaksvandlokomotivet Nr. 2 Flaksvand. Med boka i hånda tar de heisen fra biblioteket og fortsetter ned i undergrunnen på mystisk vis. Der finner de det gamle lokomotivet som alle trodde ble hugget opp i 50-årene – ensomt og forlatt i en magisk tunnel, og klart for et nytt eventyr på skinnene. På den nedlagte stasjonen i Lillesand lager morfar en tredemølle av en mobil skinnegang til lokomotivet. Så begynner turen opp fra stasjonen på kaia til Flaksvann i Birkenes. Underveis blir historien stadig mer fantastisk og fargerik.

Boka er illustrert av Louis Solheim Premak fra Kristiansand. Den spiller på det lokale engasjementet rundt Flaksvandbanen og vil tenne interessen hos nye generasjoner i Lillesand, Birkeland og på hele Sørlandet, lyder det videre i pressemeldingen.

Forfatter Pål Osjord er født i 1951, og er bosatt i Lillesand. Han har blant annet bakgrunn som kunst og håndverkslærer ved Steinerskolen i Kristiansand. I 2018 tok han initiativ til skrivegruppa i Lillesand, som ga ut «Tider som mødes» med oppvekstfortellinger fra Lillesand på 1950- og 60-tallet med Bjørn Knudsen og Vidar Sørbotten. Louis Solheim er født i 1991. Han er en selvlært illustratør og kunstner. Han jobber på Steinerskolen i Kristiansand, men fritiden går med til å male og tegne.