Løpsgeneral Ivar Skåre (77): Har arrangert Espe Rundt 760 ganger

Siden starten i 1989 har det vært arrangert Espe Rundt-løpet hele 760 ganger. Primus motor og tidtaker gjennom alle disse årene er Ivar Skåre.

Hvorfor ble det «Espe Rundt»?

– Det ble bare slik. Vi var en flokk som jogga sammen, og vi ville gjerne ha ei fast løype, forteller Ivar Skåre, som satt den 7050 meter lange løypa fra stuedøra si, over Seljeåsen, rundt Espe, over Bjønnåsen og tilbake til start igjen.

Over 2000 ganger rundt

De siste årene har helsa satt en stopper for deltakelsene, men det er vel ingen som har vært rundt løype flere ganger enn løpsgeneralen selv.

– Jeg hadde den som fast treningsløype to ganger i uka gjennom 20-25 år, så jeg har i hvert fall løpt den 2000 ganger, sier han.

Første løp ble arrangert i 1989, og siden den gang er det faste torsdagsløpet blitt arrangert hele 760 ganger. Med et gjennomsnitt på 20 løpere hver uke, så er det fort 15.000 løpstider som til nå står sirlig nedtegnet i løpsgeneralens protokoller.

I år er det imidlertid blitt noe annerledes. Løpet går, men ikke med sine sedvanlige fellesstarter.

– Med fellesstart kan jeg ikke garantere at folk holder avstand. Derfor er det foreløpig blitt sånn at man løper alene, når det måtte passe, for så å melde inn ukas løp før hver torsdags kveld, sier Skåre.

Krevende

Espe Rundt løypa er usedvanlig tung og krevende, med mye røtter, stein og brutale bakker. Mange som ikke har løpt den før undres over at løpstida er relativt lang for ei syv kilometers løype. Men de må prøve å slå den de som vil, sier Skåre, og legger til at løyperekorden på 28.51 som ble satt i 2004 av Hans Gunnar Omdal fra Vindbjart, er ei usedvanlig sterk tid. For damenes del er det Fanny Birkeland som har rekorden på 33.38

Populært

– Espe rundt er blitt et begrep som mange kjenner til. Interessen har fått et oppsving de senere åra. På det meste har vi vært 49 stykker rundt en torsdags kveld. Det var en kar som gjorde en liten gjennomgang for meg, og den viser at 750 forskjellige personer har løpt i Espe Rundt. Mange av dem som var med fra starten har gitt seg nå, men til Ivars store glede har det stadig kommet nye løpere.