Slik er koronafotballen: Desinfiserer utstyret og holder seg unna taklinger

DESINFISERING: Trond Endresen sprøyter kjeglene som brukes til å markere baner for de ulike øvelsene med desinfeksjonsmiddel før og etter hver trening. Fotballene får samme behandling.

Fotballen ruller igjen i Birkenesparken. Men spillere og trenere må følge strenge smittevernregler, ellers vanker det represalier.

– Før og etter hver trening må vi vaske ballene og kjeglene, forklarer Trond Endresen og viser hvordan kjeglene sprøytes med desinfiserende væske.

Endresen er trener for Birkenes ILs damer A og jenter 16 i fotball. Sist uke hadde 16-årsjentene sin andre treningsuke etter at klubben oppheva treningsforbudet for spillere fra 15 år og oppover. 15 jenter møtte opp på treninga, der det gikk i ulike pasningsøvelser.

Spill forbudt

– Det er ikke lov med spilleøvelser, og spillerne har ikke lov til å heade eller ta på ballen. Det er det kun målvaktene og trenerne som har lov til, opplyser Trond Endresen, og presiserer:

– Men det er blitt friere. I forrige uke kunne vi bare trene fire og fire spillere av gangen, nå kan vi ha hele laget med, men vi kan ikke spille.

Han er uansett glad for å komme i gang med treninger igjen.

– Åh, det er godt å komme i gang igjen. Jeg har gått hjemme lenge nå, og det er jeg ikke vant til, smiler han.

FØLGER MED: Trenerne Ronny Solberg (t.v.) og Ørjan Heia følger spillerne på gutter 15 med falkeblikk og passer på at at de holder den påkrevde avstanden.

Omfattende regelverk

For å unngå smitte av koronaviruset har fotballgruppa i Birkenes IL supplert Norges Fotballforbunds koronavettregler med et sett egne regler. Dermed har klubbens spillere og trenere ei liste med ikke mindre enn 23 regler de må forholde seg til. Bryter laget reglene, vanker det først en advarsel. Skjer det flere regelbrudd på treninga må den avsluttes, og antall deltakere på framtidige treninger må halveres.

Ved gjentatte regelbrudd mister laget treningstidene sine. Enkeltspillere som bryter reglene kan bli bortvist fra treninga, men først etter å ha blitt forklart hvorfor det er så viktig å følge reglene. Ved gjentatte regelbrudd kan spilleren bli nekta å delta på treningene. Trenerne for lagene under 18 år må signere på at de har gjennomgått og forstått reglene og at de vil følge dem.

Følger reglene

Et strengt smittevernregime til tross, spillerne storkoser seg med fotballen på kunstgresset i Birkenesparken.

– Det er kjempegøy, sier Hanna Røstad Matre under en liten pustepause i en pasningsøvelse.

– Men tungt, supplerer lagvenninne May-Lillian Endresen.

De er enige om at det er veldig fint å treffe lagvenninnene igjen.

– Det har vært kjedelig med fotballpause, sier Hanna.

Selv om det er litt kjedelig å ikke kunne spille mot hverandre, aksepterer de reglene, og følger dem. For de ønsker ikke å bli smitta eller smitte andre.

– Jeg er litt redd for smitte, men vi holder avstand, understreker May-Lillian.

GODT Å VÆRE I GANG: Hanna Røstad Matre (foran) og May-Lillian Endresen på BIL jenter 16 er glade for å være i gang med fotballtreninger igjen, selv om de ikke får lov å spille mot hverandre.

Mindre grupper

Et par steinkast unna, på syverbanen i andre enden av idrettsparken, er gutter 15 i full gang med sin trening. Her er spillerne delt inn i firemannsgrupper, som rullerer på å være i aksjon. Mens første gruppe kjører øvelser med pasninger, nedtak, mottak og skudd under ledelse av to trenere, sitter neste gruppe og venter.

– Det har vært ei lang ventetid. Litt frustrerende, da andre klubber har starta før oss, men sånn er det, sier trener Ronny Solberg.

Seriestart i det blå

– Gøy å være i gang igjen, synes spillerne Tobias Larsen, Jonas Aabel, Petter Terjesen og William Ohrvik.

I likhet med 16-årsjentene synes de det har vært kjedelig med fotballpause. Derfor griner de ikke på nesa når treneren annonserer intervallkjør i den berykta motbakken «Sarons Dal» etter balløvelsene.

– Håper det blir seriestart etter sommerferien, sier gutter 15-kvartetten.

Denne uka åpner Birkenes IL for at også de yngre lagene (6-14 år) kan begynne å trene igjen, men det er fortsatt uklart når det kan bli aktuelt med seriespill. Foreløpig er det kun Tippeligaen som har fått dato for seriestart.

PUST I BAKKEN: – Godt å få opp kondisen igjen, synes Tobias Larsen (f.v.), Jonas Aabel, William Ohrvik og Petter Terjesen, der de tar en liten pause mellom balløvelsene og løping i lysløypa.

Tillater barneidrett med kontakt

Fra 15. juni myker regjeringen opp smittevernreglene for fotball og andre idretter for barn og unge.

– I likhet med Norges idrettsforbund har jeg vært opptatt av å åpne breddeidretten så raskt som mulig. Derfor er det veldig gledelig å kunne si at barnefotballen, samt andre barneidretter med begrenset fysisk kontakt, starter opp igjen fra 15. juni. Da går man bort fra énmetersregelen, sier kulturminister Abid Raja (V) til VG.

Fra 15. juni kan dermed alle under 20 år drive idrett med såkalt «begrenset fysisk kontakt» på vanlig vis utendørs.

Raja sier at de vil komme tilbake til om de også skal myke opp reglene for kamper.

Raja vil ikke være med på at regjeringen har brukt for lang tid på å åpne opp for mer normalisert trening for barn og unge. Han er opptatt av at gjenåpningen av samfunnet skal skje gradvis og at Norge skal ha kontroll.

– Alt skjer i tråd med rådene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, og forankres i Helse- og omsorgsdepartementet. Regjeringen har ikke hatt som mål å holde igjen når det gjelder barneidretten, tvert imot. Vi har mål om åpne opp så raskt som mulig, og vi har ikke kastet bort ett minutt. Men kan ikke gjøre det med mindre vi er sikre på at det ikke vil bidra til økt smitte, sier Raja.