Brødre i isolasjon

NETTUNDERVISNING. Brødrene Daniel (12) og Vegard (14) i Natveitåsen har som alle andre elever fått undervisning på internett gjennom koronakrisa.

I Natveitåsen bor det to brødre som har hatt ei spesiell koronatid. Daniel (12) og Vegard (14) har måtte ta noen ekstra hensyn i disse ukene. Kontakt med kamerater har de hatt lite av.

Det starta med nedstenginga av skolen 12. mars. Elever og lærere ble sendt heim. Ingen visste da hvor lenge de måtte holde seg borte.

– En dag kom Daniel uventa stabbende heim med skolesekken sin stappa med bøker, forteller mamma Eva Marita Borgersen.

Pandemien hadde nådd Norge, og store deler av landet ble stengt ned. Samtidig var storebror Vegard (14) i Liverpool. Sammen med pappa Frode, som er lærer på folkehøyskolen, skulle han få oppfylt drømmen – se Liverpool spille Champions League-kamp på Anfield. Skuffelsen ble stor da favorittlaget hans tapte 2-3 for Atletico Madrid.

Rett i karantene

På vei heim landa Vegard og faren på Gardermoen, sammen med elever fra folkehøyskolens egen Liverpool-linje. Disse ble umiddelbart satt på fly til sine forskjellige heimsteder rundt i landet. Ingen visste da at folkehøyskoleåret på Birkeland allerede var over.

Etter utenlandsturen måtte Vegard rett i to ukers karantene, sjølsagt uten kontakt med skole- og fotballkamerater. Men isolasjonstida hans skulle bli utvida.

Lillebror Daniel var ikke frisk. Han hadde tidlig i vinter opplevd smerter i brystet og unormal høy puls. Hjerteoperasjon var tidfesta, men ble utsatt. I påvente av operasjonen var det svært viktig at Daniel ikke ble eksponert for koronasmitte.

Passasjer med smitte

Utfordringa skulle bli ekstra stor. På heimreisa fra fotballhelga i Liverpool hadde det vært en passasjer med koronasmitte ombord på flyet.

– Han satt bare noen rader bak oss, forteller Vegard.

Svært få ble testa i denne første tida. Så at de hadde vært eksponert for Korona på flyet, fikk Vegard og foreldrene ikke vite gjennom helsevesenet. Passasjeren la sjøl ut informasjon om dette på sosiale medier, som snart nådde familien ved Valtjønn. Vegard forteller at den uvitende passasjeren i ettertid var svært lei seg.

Først 20. april gjennomgikk Daniel en vellykka operasjon på Rikshospitalet i Oslo. I dag kjenner han seg frisk igjen. Det siste er viktigere enn at han hadde bursdag nå i april, og som så mange andre ikke kunne feires med noe stort selskap. Bursdagsfeiring gå

HEIMESKOLE OG UTELIV: Eva Marita Borgersen er imponert over hvor bra skolens nettundervisning har fungert for sønnene Vegard (til venstre) og Daniel. I tillegg har de brukt mye tid ute i naturen i nærområdet.

 

God undervisning

Allerede 13. mars, dagen etter at skolene ble stengt ned, var nettundervisninga av elevene i gang.

– Å bare være heime var litt rart til å begynne med, sier Daniel.

På nettet har lærerne undervist elevene i de aller fleste fagene. Riktignok på en noe annerledes måte enn om den hadde skjedd i klasserommene. Og i noen fag ganske annerledes.

I Mat og helse har elevene kokt og steikt heime.

– Jeg har laget mat fra Asia og Sør-Amerika. Og så noe vegetarmat, forteller Vegard.

Og mamma Eva Marita sier at hun har likt alt han har diska opp med.

I Kroppsøving har elevene også måtte ta i bruk litt andre fag. De har sjøl målt opp løpelengde, tegnet en bane med kritt – og fått tatt tida, som ble sendt inn til læreren.

Hver eneste dag har det vært Røris, ei slags kort gymnastikkøkt med dans til videoer.

– Da dansa vi i stua. Noen av videoene er laget lokalt, noen kommer fra andre steder, forteller Daniel.

Tid utendørs

Gjennom ukene med fjernundervisning har elevene hatt mye oppgaveløsninger, som ble sendt inn. Eva Marita sier at hun er imponert over hvor bra skolens nettopplegg har fungert for sønnene sine.

Klassemøtene, da alle elevene har vært kobla opp samtidig, har vært ei utfordring.

– Da har det vært fullt kaos, sier Vegard. Nå er han glad for å at det er vanlig skolen igjen. Og ikke minst for å kunne spille fotball med flere kamerater samtidig.

Daniel syns det har vært så fint med nettundervisning heime, at han skulle ønske de kunne fortsette med det et par dager i uka til neste år også. Men – han har virkelig savna vennene sine. Operasjonen og smittefaren har gjort at han de siste åtte ukene bare har vært sammen med en eneste venn.

Gjennom den spesielle koronatida har Eva Marita og sønnene brukt masse tid utendørs. Stadig har de tatt med seg hengekøya til gapahuken nede ved Lina. Helt opp på Skaftåsen har også katten deres Kira vært med.

Og Vegard har flere ganger vært med pappa på fisketur på Justøya. Men fangsten har vært heller dårlig. Kun noen småfisk å kaste uti igjen, siden Kira bare vil ha kjøpemat.