Vil ikke øke kapasitet

HINDRER UTBYGGING: For liten dimensjon på vannforsyninga til Mollestad og Ytterdalen hindrer utvikling. Kommunen ber utbyggere selv finne løsninger.

Kommunen ber utbyggere selv sørge for tilstrekkelig vannforsyning.

– Vi har stoppa noen byggesaker av hensyn til vannkapasitet for brannslukking. Det er vanskelig for mange å forstå at vi ikke kan levere tilstrekkelig vannmengde, og utfordringa gjelder spesielt flermannsboliger, sier kommunalsjef Halvor Nes.

I april skrev Birkenesavisa om situasjonen på Mollestad og Ytterdalen. Rørleggermester Jarle Håkedal er blant dem som har vært fortvilt over at kommunen ikke kan levere tilstrekkelig med vann til området. Til det er vannledningen fra Birkeland for liten.

– Den dimensjonen som ble lagt den gang, ville ikke blitt lagt i dag. Det er lenge siden denne ble lagt ned, og vi hadde ikke ønsket oss en slik dimensjon i dag, for det gir oss en utfordring, sier Nes.

Utbygger kan ordne

Saken har kommet på politikernes bord som en orientering, og det er til planutvalget Nes informerer. Han mener mulige utbyggere selv må sørge for tilstrekkelig vann til brannslukking.

– Det er lagt inn et byggefelt i kommuneplanen, og i slike tilfeller er reguleringsplanen et svar på problemet. Kommunen skal sørge for at det finnes vann, men trenger ikke å bygge ut selv, sier Nes, og legger til:

– Dersom utbygger kan finne tilstrekkelige løsninger for vannforsyning, så kan kommunen godta dette. I en reguleringsplan er det tegnet inn vanntårn, men slike løsninger blir vanskelig når det er snakk om enkelttomter og dispensasjonssøknader.

En prioritering

Kommunalsjefen vil ikke prioritere å utvide vannkapasiteten i området.

– Vi må vurdere dette opp mot andre behov, og vår vurdering er at utbyggerne selv må finne løsninger. Vi kan ikke legge til rette for økt kapasitet den veien, sier Nes.

Han vil derimot gå i dialog med de som ønsker å bygge i området. Det gleder politikerne.

– Jeg er glad det er en dialog på gang, men håper den kommer fort i gang. Mange næringsdrivende er opptatt av hva som skjer, og dialogen med interessenter i området er viktigere enn dialogen med politikerne, sier Arild Windsland (H).