Lager smittevern hjemme

ALLE KAN BIDRA: Alle kan bidra med litt, og for oss som hadde 3D-printer hjemme var det en god mulighet, forteller André og Noah Abrahamsen.

André og Noah Abrahamsen leverte 20 egenproduserte smittevernsvisir til Smedmyra dagsenter.

– 3D-printeren går dag og natt nå. Det tar litt tid med produksjon, og vi ligger på 20 visir i døgnet, sier André Abrahamsen til Birkenesavisa.

Han jobber til daglig offshore, og har noen dager hjemme som han gjerne ville utnytte på en god måte. Sønnen Noah har en 3D-printer som vanligvis blir brukt til å produsere deler til fjernstyrte biler. Nå under koronakrisa kjøres den kontinuerlig til produksjon av visir til helsevesenet.

Stor dugnadsinnsats

– Det var kona mi Leanne som oppdaget muligheten for å bidra via ei side på Facebook, og vi syntes det var en veldig god ide. Ikke skal vi noe sted, og da er det godt å ha noe fornuftig å ta seg til. Det er stor etterspørsel, men vi står mange sammen om det, sier Abrahamsen.

All formidling av smittevernsutstyret skjer via Facebook-siden «3D-printere til bistand for helsevesenet under COVID-19». Når vi gikk inn i påska hadde gruppen levert 20.000 visir, og bare den siste dagen produserte de hele 3.500 enheter. Kundene er helsevesenet. De melder inn sine behov og produsenten avtaler henting eller leverer direkte til kunden.

TAKKNEMLIG: May Britt Bjerkstad og Henriette Arentz-Grastvedt, avdelingsledere ved Smedmyra Dagsenter er takknemlig for leveransen av visirer og dugnadsinnsatsen til Noah og André Abrahamsen

Fantastisk

– Jeg synes det er et fantastisk tiltak, og jeg må berømme effektiviteten. Jeg bestilte 20 visir i går kveld, og får de levert nå morgenen etter, sier Henriette Arentz-Grastvedt, avdelingsleder ved Smedmyra dagsenter.

For dagsenter er det viktig å beskytte sine beboere. Kampen for å få inn smittevernutstyr er formidabelt, og etterspørselen er stor og tilgangen knapp. Rengjøring er viktig og forbruket av blant annet desinfeksjonsmiddel er skutt i været.

– Når det er sagt så må jeg berømme personalet. De tar endringene veldig fint. De ser ikke på begrensningene, men hva vi kan gjøre innenfor dem. Det har virkelig fått frem kreativiteten, sier Arentz-Grastvedt.

Materiellmangel

Også produsentene på Birkeland merker at produktet og råvarene er ettertrakta.

– Smittevernutstyr er vanskelig å få tak i, og vi merker at etterspørselen er stor. Vi merker allerede nå at det er vanskelig å få tak i deler som skjermfilm og strikk, sier de to ferske visirprodusentene.

De gjør ikke for å tjene penger på det. Det er i utgangspunktet bare utlegg.

– Ja, alt er dugnad fra A til Å. Kundene betaler ikke noe, og vi koster alle materialene. Men det er opprettet en spleisgruppe som skal prøve å få inn midler som kan dekke noe av produsentenes kostnader. Der kan vi eventuelt søke senere for å få dekket noen av kostnadene, sier Abrahamsen.

PRINTES: 3D-printeren hos familien Abrahamsen går kontinuerlig gjennom påsken, og produserer smittevernsvisir. Foto: Privat