Slik blir barnehageåpninga

Når barnehagene åpner tirsdag, er det med store begrensninger.

– Barnehagene åpner tirsdag, og vi gir et tilbud med redusert åpningstid. Tre barn under tre år skal være sammen med én voksen hele uka, mens seks barn over tre å skal være sammen med én annen voksen hele uka, sier kommunalsjef Marianne Moen Knutsen i formannskapet fredag.

Det er regjeringa som har bestemt at landets barnehager og skoler gradvis skal åpne opp, etter at de ble stengt fredag 13. mars som følge av koronakrisa. I Birkenes åpner kommunale og private barnehager tirsdag 21. april.

I første omgang vil det være reduserte åpningstider, men barna kan være 7,5 timer i barnehagen om dagen. For å ivareta hensynet til smittevern ved levering og henting, vil det bli gitt tilbud om to ulike tidspunkt: Klokka 08.00 til 15.30 og klokka 08.30 til 16.00.

Koordinert levering

– Vi oppfordrer til levering og henting ute, men vi tar høyde for at barna har vært borte fra barnehagen lenge, og at noen kan måtte bruke tid på en trygg og god levering, sier Knutsen.

– Hvordan har dere vurdert at levering ved to tidspunkt skal begrense smitte, kontra levering over et større tidsrom hvor foreldrene ikke treffes utenfor?

– Signalene fra foreldrene er at de trenger minst 7,5 timer åpningstid, og vi har vurdert at smitten begrenses ved å levere og hente ute. Vi har etablert rutiner hvordan dette skal gjøres, men vi vurderer fortløpende hvordan det fungerer, sier Knutsen, og legger til:

– Jeg vil oppfordre de voksne til å holde god avstand, og vente på tur, slik at vi får trygge situasjoner for barn og voksne.

Skal være trygge

Det er utarbeida en nasjonal veileder for hvordan barnehagene skal begrense smitte. I Birkenes vil blant annet lekene bli vasket mellom hver barnegruppe som bruker dem. Kommuneoverlege Priscilla Hilton anser barnehagene som en av de tryggeste arenaene i samfunnet hva koronasmitte angår.

– Når barnehagene nå åpnes er det fordi vi vet at barn i liten grad blir syke, og vi vet at barn sprer lite smitte. Det er på en måte det tryggeste området i samfunnet vi nå åpner opp, sier Hilton.

Hun presiserer at barnehagene i Birkenes ikke skal være en farlig plass med tanke på smitte, men trygt for både voksne og barn. Med den forsiktige åpninga av samfunnet som det nå legges opp til, forventer Hilton en smittetopp i oktober.

– Det betyr at vi skal stå i denne situasjonen lenge. Vi må gjennom denne viruspandemien, og vi kan ikke gå rundt den.