Levebrødet rasert

NÆRINGSGRUNNLAGET REVET BORT: Trond Høiklev som livnærer seg som guide, eventarrangør og sjåfør i spanske Fuengirola opplever at hele næringsgrunnlaget ble feid vekk med et sveip grunnet koronakrisa.

Koronakrisa har slått beina under Trond Høiklev som loser turister rundt i Spania.

– Levebrødet er rasert i løpet av få dager. Det begynte en lørdag, og de nærmeste dagene ble alle mine avtaler frem til august kansellert, sier Trond Høiklev til Birkenesavsa på telefon fra Fuengirola like ved Malaga i Spania.

Han og kona Kari Bjørge flytta fra Birkeland til Spania høsten 2009. Han driver som selvstendig næringsdrivende med fokus på guiding av større og mindre grupper, samt transport.

– De viktigste kundene mine er nordmenn, dansker og svensker. Det er mange trekkfugler her som jeg kaller dem. De er her opp mot halve året her, og jeg har turer med dem og med deres familier og venner, sier Høiklev.

Da viser han dem områdets severdigheter, Gibraltar, fjellene i Sierra Nevada og lignende. Området der har en fantastisk natur, skal vi tro kjentmannen.

– Her har vi alt fra sjø til fjell, og fire årstider innenfor en liten kjøretur. Vi har sommer nesten hele året. Fra november til mai er det vinteraktiviteter i fjellene en drøy time unna. Jeg trives utrolig godt her, og for bedriftens del har det vært kjempegode tider, sier Høiklev.

Men det var altså frem til koronaviruset gjorde sitt inntok i Spania, som resten av Europa. Da stoppa alt opp, og alle avtaler ut august er kansellert.

Turismen hardt rammet

– Først virket det som om de langtidsferierende ikke brydde seg, og tenkte at de klarte seg greit her. Men så skjedde det noe, og jeg tror at veldig mange hjemme i Norge ble redde, og ba dem innstendig om å komme hjem. Etter det har jeg mottatt den ene kanselleringen etter den andre. For min del er sesongen allerede tapt. Selv om det ser tungt ut nå, så angrer jeg ikke. Å flytte hit er det beste jeg har gjort, sier Høiklev.

Ryan Air, SAS og Norwegian har satt opp masse ekstra fly, og nærmest tømte stedet for turister.

– Spania har ikke olje og gass, og i dette området dreier nesten alt seg om turisme, så det er klart det er mange her som blir veldig hardt rammet. Blir man fratatt all inntekt så er det ikke så mange månedene man kan klare seg, sier han.

Han er bekymret. Ikke så mye for sin egen del, men for etterdønningene dette gir for landets næringsliv.

– Når jeg hører om redningspakkene den norske regjering setter inn blir jeg litt misunnelig. Jeg har beholdt mitt norske statsborgerskap, men er ikke norsk folkeregistrert. Jeg er skrevet inn i manntallet her i Fuengirola og skatter ikke til Norge, og har heller ikke noen rettigheter i Norge, sier Høiklev.

Senere samme dag Birkenesavisa pratet med Høiklev, besluttet den spanske regjeringen å sette inn en finansiell redningspakke på 200 milliarder euro.

OMVISNING: Trond Høiklev har bredt kontaktnett i Birkeland, og mange birkenesinger har benyttet seg av hans guiding. Her er det Trine Kræmer og Maria Håkedal som nyter utsikten over Fuengirola.

Full isolasjon

For tiden er det fullstendig isolasjon og politi i gatene som sørger for at isolasjonen overholdes.

– Det blir strengt overholdt. Det er bare en fra hver husstand som får lov til å gå til butikken, og i butikken er alt man kan plukke på tatt vekk. Det er kun mulig å kjøpe ting som er pakket inn. Nødvendige ærender kan man ta, men man må på forhånd fylle ut en kjøreseddel som viser hvor du skal og hvorfor, sier han, og legger til:

– Politiet stopper alle og sjekker dem. For min del som også driver transport så har jeg lov til å frakte folk til strengt nødvendige ting. Jeg kjører mange til flyplassene for å transportere dem ut av landet. I tillegg blir det en del turer til lege og sykehus, forteller han.

Sprayer vodka

Sprit til desinfeksjon er en mangelvare, men Høiklev prøver å finne alternativer.

– Jeg har vodka på ei sprayflaske og dusjer bilen jevnlig etter hver tur. Spesielt dørhåndtak og sikkerhetsseler. Vodkaen her er rimeligere en vindusspylervæske i Norge, og fungerer utmerket, sier Høiklev.

Om isoleringstiltakene hjelper er for tidlig å si.

– Det er vanskelig å gjette seg til hvor lenge restriksjonene vil være. Foreløpig er det isolasjon ut måneden. Jeg ser for meg at det vil vare lengre, det må det nesten. Men i hvilken form er ikke godt å si. Det har vist seg at smitten brer seg mest i kaldere strøk. Hovedsakelig er det områdene nord for Madrid som er rammet. Faktisk er det ikke påvist smitte hos noen her i området ennå, sier han.

Han har hatt nærkontakt med det spanske helsevesen flere ganger, og er trygg på at de er godt rustet for utfordringene.

– På mange områder mener jeg de er foran Norge, avslutter han.