Absurd tid i New York

MASKE: Anne Windsland lagde sin egen ansiktsmaske av en gammel duk. Tipset fikk hun fra en nettside: https://www.craftpassion.com/face-mask-sewing-pattern/. Foto: Privat

Anne Windsland rapporterer om en absurd tid i New York etter koronaens inntog.

– Det er en absurd tid vi er inne i. Kanskje dette er noe vi må være forberedt på kan skje igjen, og oftere. Jeg håper folk tar dette på alvor, sier Anne Windsland til Birkenesavisa.

Birkelandsjenta som har satsa på en karriere som skuespiller, er bosatt i New York. Også der har koronaviruset satt sitt store preg på hverdagen. Birkenesavisa har fått en liten situasjonsrapport fra henne. Da vi kontaktet henne, var hun i ferd med å returnere til New York etter ferie på Bahamas.

Alt snudd på hodet

– Jeg bor til daglig i New York, nærmere bestemt i Brooklyn, men den siste tiden har jeg oppholdt meg på Bahamas. Her har de vært frie for koronaviruset inntil for et par dager siden, da ble det første tilfellet oppdaget, sier hun.

Det har satt øya på hodet ganske raskt. Matbutikkene er allerede i ferd med å bli helt tomme, og andre butikker blir stengt på ubestemt tid, rapporter Windsland.

– Vi har derfor beslutta å dra hjem til New York. Store deler av årsaken et at vi ikke vil unødig belaste et øysamfunn som trenger all den forsyning og helsehjelp de trenger til sine faste innbyggere. På samme måte som man i Norge ber folk dra hjem fra hytta, sier hun.

FOLKETOMT: Ikke mange passasjerer på undergrunnsstasjonen ved Times Square i New York.

Det meste stengt

I New York er situasjonen litt annerledes. Der er man bedt om å bli hjemme med mindre man absolutt finner det nødvendig å bevege seg ute.

– Undergrunnsbanen og stasjonene har blitt sprayet ned med desinfeksjonsmidler hver dag, og folk må holde en avstand på minst seks feet (cirka 1,8 meter).

Alt av restauranter, utesteder, teater, bibliotek, butikker (utenom matbutikker og apoteker) film og fjernsynsproduksjoner og mer, er stengt på ubestemt tid.

– Det har selvfølgelig fått store konsekvenser for økonomien til veldig mange. De fleste som er frilansere, inkludert skuespillere slik som meg selv, står fullstendig uten jobb. New York er som kjent en veldig dyr by å leve i, og det er en stor bekymring blant folk nå, sier Windsland.

Mange bedrifter kommer nok ikke til å overleve denne pålagte karantenen, anslår hun, og det er uvisst hvordan ordføreren har tenkt å løse den økonomiske krisen man står ovenfor.

– Skal man fryse leiekostnader og regninger for dem som er tvunget ut av jobb og så videre? Kommer vanlige folk til å motta støtte fra staten, spør hun, og legger til:

– Vi står også ovenfor et stort politisk valg denne høsten, og hva som blir gjort for den enkelte under denne krisa kommer nok til å få en stor innvirkning på hva som vil skje videre politisk.

Lagde maske

Hun mener det er en absurd tid vi er inne i.

– Hvis du må ut, ta på deg maske. Har du ikke, eller det ikke et å få tak i, så kan du lage en selv, det har jeg gjort, ved hjelp av tips fra en nettside, sier Windsland.

Hun oppfordrer også folk til å vaske hendene, bruke hansker og gjør det de kan.

– Dette handler ikke om den enkelte, men om å ta vare på hverandre og de av oss som ikke er sterke nok til å kunne ha en avslappet holdning. Jeg håper vi kan komme ut på den andre siden av dette, og hvis vi også kommer ut med mer omsorg for hverandre, vil det gi et håp om at vi kan komme oss gjennom det meste sammen, sier hun, og avslutter:

– Jeg håper dere holder dere friske der hjemme.