Lavere kraftproduksjon og priser

OPPGRADERING: For å styrke strømforsyningen i Setesdal har Agder Energi Nett oppgradert den rundt tre mil lange strømlinjen som går mellom Evje og Bygland. Det er satt opp nye stolper, montert nye linjer og traverser. For å redusere risikoen for trær som faller mot strømlinjen, er ryddebeltet økt fra 10 meter til 16 meter. I tillegg er rundt 3,5 kilometer av linjestrekket lagt som kabel i bakken

Lav kraftproduksjon påvirker resultatet for Agder Energi.

Agder Energi hadde i 2019 et underliggende resultat etter skatt på 340 millioner kroner, ned fra 874 millioner kroner i 2018. Det melder selskapet selv i en pressemelding.

– Hovedforklaringen til resultatnedgangen er vesentlig lavere vannkraftproduksjon og lavere oppnådde priser enn i 2018. Konsernets sikringsstrategi skal bidra til stabile og forutsigbare utbytter over tid. I 2019 har sikringsaktivitetene medført at de oppnådde kraftprisene har vært lavere enn spotprisene, sier konsernsjef Steffen Syvertsen.

Produksjonen av ren, fornybar vannkraft var i 2019 lavere enn normalt. Det ble produsert 7.288 gigawattimer mot 8.686 gigawattimer i 2018, som er en nedgang på 16 prosent.

Årsaken er blant annet at det i begynnelsen av året var mindre vann i magasinene og tilsigsfeltene, samt mindre snø i fjellene, enn normalt. Vann- og snømengdene har økt og ved utgangen av året var nivået høyere enn normalt, melder kraftselskapet.

– Gjennom vinteren har den fortsatt å øke, og er nå vesentlig høyere enn normalt. Med en normal ressurstilgang fremover forventer vi en høyere vannkraftproduksjon og energiomsetning i år enn i fjor, sier Syvertsen.

Kostbar skogrydding

Resultatbidragene fra konsernets nettvirksomhet har også vært svake i 2019.

– Dette skyldes blant annet lavere inntekter og økte kostnader til skogryddingstiltak for å redusere risikoen for at trær faller over linjenettet og forårsaker strømbrudd. I 2019 er det benyttet 114 millioner kroner til ekstra skogrydding, sier Syvertsen.

Den gjennomsnittlige spotprisen i Agder Energis område var på 38,7 øre for kilowattimen, mens den i 2018 var på 41,5 øre for kilowattimen. Det er en nedgang på 7 prosent.

– Den milde og våte vinteren hittil i 2020 har ført til nedgang i terminprisene i kraftmarkedet, og fremtidsprisene indikerer betydelig lavere kraftpriser i 2020 enn i 2019, sier Syvertsen.