Bygde sjøltillit på stafetten

REISTE SEG: – Det var stas, det, etter det som skjedde i går, sier Lars Helge Birkeland, som la grunnlaget for norsk stafettseier i Oberhof med en prikkfri førsteetappe etter å ha mislyktes på sprinten dagen før. Bildet er fra fjorårets VM-stafett i Sverige. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Lars Helge Birkeland la grunnlaget for norsk seier på verdenscupstafetten i Oberhof og bygde samtidig sjøltillit foran neste runde i verdenscupen, som får stor betydning for VM-uttaket.

Etter å ha mislyktes fullstendig på sprinten som innleda verdenscuprunden i Oberhof, slo landslagsskiskytteren fra Mollestad tilbake med en stafettetappe det lukta svidd av.

Ikke bare skjøt han fullt hus og sendte Erlend Øvereng Bjøntegård ut på andreetappen i ledelse, Birkeland hadde i tillegg nest beste etappetid og leverte en ståendeserie få, om noen, gjør etter ham. Fra han kom inn til skyting til han forlot standplass gikk det 16 sekunder!

– Det var tangering av det raskeste jeg har skutt, så jeg er veldig fornøyd. Jeg tror jeg fikk ut det som er makspotensialet mitt akkurat nå, så da kan jeg vel ikke be om mer, sier Lars Helge Birkeland til Birkenesavisa på telefon fra Oberhof etter stafetten lørdag ettermiddag.

Fikk skryt av lagkameratene

Birkenesløperens lynraske ståendeserie fikk både ekspertkommentatorer og lagkamerater til å måpe.

– 16 blank – kan dét stemme, spurte NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

– Nei, det må vi sjekke etterpå, svarte skyteekspert Ola Lunde.

– Lars Helge har en indre cowboy som må ut iblant, og det tok han ut her i dag, sa en imponert Johannes Dale til NRK.

Dale gikk tredjeetappen for Norge.

– Det er helt ekstremt imponerende, men det er forventa når det er Lars Helge på stafett. Han er kanskje den råeste stafettløperen av oss isolert sett. Det skjer noe med ham når han kommer mann mot mann på førstetappen. Det er deilig å se. Lars Helge er tilbake, skrøt ankermann Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

Ankermann Sjåstad Christiansen sikra norsk seier ved å slå franske Quentin Fillon Maillet i spurten.

Viste mental styrke

– Det gjorde godt med en opptur i dag. Det var en trasig dag i går, sier Birkeland og sikter til fredagens sprintøvelse i Oberhof.

Der skjøt han fire bom på den liggende skytinga og gikk inn til en 66. plass.

– Jeg tror jeg feilberegna vinden litt, så ble hele serien skjev og alle skudda havna på utsida. Da mister du litt av momentet i hele løpet, så da er det kjørt, forklarer mollestadgutten.

Heldigvis for ham skjøt Alexander Fjeld Andersen like dårlig og havna enda lenger ned på resultatlista. Dermed fikk Birkeland gå førsteetappen på det norske stafettlaget. Der viste han mental styrke.

– En blir jo litt revansjesugen, og så må en prøve å ikke la usikkerheten ta overhånd, for det sniker seg inn en liten usikkerhet når det går så dårlig. En må bare prøve å tenke de riktige tankene og ha fokus på arbeidsoppgaver, forklarer landslagsløperen.

Han legger til:

– De fleste som driver med toppidrett lærer seg noen grep. Det gjelder å ha fokus på seg sjøl og ikke tenke så mye på det som skjer rundt, så går det som regel bedre.

God VM-søknad

Han håper kanonetappen i Oberhof var en god søknad om å få gå førsteetappen også på VM-stafetten i Anterselva om en måned, selv om han er fullstendig klar over at kampen om plassene på det norske stafettlaget blir knallhard.

– Det var sikkert en grei søknad, men det er fire-fem andre som har gått bra i år også, så en må nok levere litt mer enn ett bra løp for å få plass på dét laget, sier Lars Helge Birkeland.

Han innrømmer imidlertid at stafettsuksessen gir selvtilliten et løft foran verdenscuprunden i Ruhpolding. Gjør han sine saker godt der, er han med i kampen om en plass i VM-troppen.

– Det gir veldig sjøltillit inn mot det som skal skje der, ja. Jeg håper jeg kan klare å gjøre noe av det samme som i dag; senke skuldrene, angripe og få flyten, sier landslagsløperen.

Før løpene i Oberhof var han usikker på formen, men håpet på formstigning mot løpene i Ruhpolding. Den formstigningen har allerede meldt seg.

– Det var definitivt mye bedre i dag enn for ei uke siden, så hvis det fortsetter sånn, så kan det bli bra i Ruhpolding, ja, bekrefter Lars Helge Birkeland.

VM-uttaket

Uttak til den norske troppen til VM i skiskyting i italienske Anterselva 12.-23. februar skjer etter verdenscuprunde 5 i Ruhpolding, som starter med 7,5 km sprint for kvinner onsdag denne uka og fortsetter med 10 km sprint for herrer torsdag. Fredag er det damestafett, lørdag herrestafett, før verdenscuprunden runder av med 10 km fellesstart for kvinner og 12,5 km fellesstart for herrer søndag.

Det endelige uttaket til enkeltdistanser i VM skjer etter verdenscuprunde 6 i Pokljuka 23.-26. januar.