Kalkunkrise

KALKUN: En kalkun i Namsskogan. FOTO: NTB Scanpix

I romjula ble det utsolgt for kalkun i flere butikker. På sosiale medier kokte det over av folk som ikke fikk sikret seg kalkun til årets nyttårsfest.

En kalkunkrise, ifølge butikksjefen på en Meny-butikk.

Kontrasten er stor til hverdagen i norsk kalkunindustri. Der er dårlig dyrevelferd en krise, for kalkunen. Kalkunproduksjon er mer krevende enn kylling, rapporterer bøndene, og sikter da til større risiko for lidelse. Tusener av kalkuner holdes stuet sammen i mørke haller. De er avlet til ekstrem vekst, i likhet med kyllingen. Men kalkuner lever fire ganger så lenge som kyllinger. Det betyr fire ganger lengre tid i en kropp med eskalerende helseproblemer, i et fjøs der avføring fra tusenvis av fugler hoper seg opp fordi strøunderlaget ikke skiftes i løpet av kalkunens liv. Sykdomspresset er så stort at kalkunindustrien, som eneste norske husdyrproduksjon, fortsatt bruker antibiotika i fôret.

Mens ville kalkuner har lette fuglekropper som kan fly og søke skjul i trærne om kvelden, er norske industrikalkuner avlet så tunge at de verken kan fly eller parre seg naturlig. Den ekstremt hurtige veksten er et stort velferdsproblem. Bønder som ønsker å bytte dagens monsterkalkun med en sunnere rase hindres dessverre av norske importrestriksjoner. Dyrevernalliansen har hjulpet den økologiske bedriften Homlagarden til å få importert kalkuner med bedre helse, og fortsetter kampen for å endre regelverket, slik at det blir enklere å gi kalkunen en sunnere kropp.

At Matprat og Prior markedsfører kalkun som «det sunne kjøttet», er et paradoks i lys av det det usunne og triste livet til kalkunene. I stedet for bilder fra de dunkle kalkunhallene, viser reklamekampanjene glade og slanke mennesker. Målet er å få kalkunkjøtt integrert i matvanene våre.

Den virkelige kalkunkrisen er den uetiske kalkunproduksjonen vi har her i Norge. Det er ingen gladnyhet for dyrevelferden når kjøtt brukes som lokketilbud i butikken. Kalkunkjøttet blir utsolgt fordi prisen dumpes ned i 49 kr kiloen, en pris som undergraver respekten for både dyret og bondens arbeid.

Et nyttårsforsett om å droppe kalkun til hverdags er dermed verdt å vurdere. Om du ønsker kalkun til festmiddager, anbefaler vi økologisk! Slik kan du bidra til å gjøre kalkunkrisen litt mindre.

Marianne Kulø

Sivilagronom og faglig leder Dyrevernalliansen