Innholdsrikt årsskrift

NYTT ÅRSSKRIFT: Sigbjørn Tveite, og Birkenes Historielags Årsskriftkomite presenterte nylig årets utgave av Årsskriftet. FOTO: Privat

Nummer 38 i rekken av Birkenes historielags årsskrift ble nylig presentert.

Hovedtemaet er jakt og fiske, men redaksjonen har satset på et vidt spekter av saker, fordelt på alle deler av kommunen. Årsskriftet har vært ute i handelen i noen uker, og årsskriftets leder Sigbjørn Tveite har fått mange gode tilbakemeldinger allerede.

– I dette, og for så vidt også det forrige årsskriftet har vi satt søkelys på saker med gode bilder, sier Tveite til Birkenesaivsa.

Det bidrar til at dette historieskriftet er langt større enn tidligere, hele 148 sider. Historiene spenner fra storjegere og krigsveteraner til bondebryllup og likkistesnekkeren på Strøget for å nevne noen av de 28 sakene i heftet.

– Det er sjeldent med gode bilder fra jakt fra lang tid tilbake. Man hadde ikke ofte med seg kamera på jakt på 30- og 40-tallet. Da gav meg umiddelbart et kick da vi fikk disse jaktsakene med så gode bilder. Ja, ikke bare til jaktsaken, men dette skriftet inneholder langt over 100 bilder som aldri er blitt publisert før, sier Tveite.

Om han skal trekke frem noen historier fra årsskriftet utenom jaktstoffet, så er nok historiene fra Knut Nesbu verdt å merke seg. I år publiseres del to av denne serien på tre, som er skrevet på 1990-tallet, til historielaget.

– Den fikk da fylkets bestepris i en konkurranse i regi av Landslaget for lokalhistorie. I landsfinalen fikk den en flott andreplass, sier Tveite.

Ønsker mer stoff

Han forteller at det har vært god tilgang på stoff, og at mange gjerne vil bidra. Så mye stoff fikk de at det allerede ligger saker over til neste år. Det er de takknemlige for, men de ønsker seg fortsatt mer.

– Neste år er det 80 år siden krigen startet, og 75 år siden freden kom. Det vil derfor være naturlige temaer for meste årsskrift, forteller Tveite, og oppfordrer folk til å ta kontakt om de har aktuelt stoff.

Han legger til at de på ettervinteren vil ha en åpen kveld på museet hvor man kan komme med fotoalbumet sitt, så vil de skanne bildene inn for dem.