Blått mot jula

MOT VERDEN: Kunstner Kari Hagen Unander lar hånda gli over lerretet på maleriet med tittelen «Barnet som ser ut om verden». Maleriet er malt i atelieret på Strøget.

Kari Hagen Unander vil kapre julegavehandlende birkenesinger og anbefaler blått.

– Tradisjonelt har jeg solgt en del julegaver tidligere år, og akkurat nå jobber jeg med en del småbilder med tanke på det, sier Kari Hagen Unander.

Det har allerede gått halvannet år siden kunstneren etablerte seg på Strøget, og når før jul håper hun å lokke forbipasserende inn. Derfor utvider hun åpningstidene, og har større tilstedeværelse i atelierer den siste uka før jul.

– Selv om jeg har vært her ei stund, så tar det litt tid før ting bli innarbeida. Jeg håper jo derfor folk vil benytte seg av mulighetene her inne, sier Unander.

Adventsfargen

Hun mener spesielt maleriene preget av blått passer godt som julegave.

– På denne tida blir det en del blå bilder. Blått er jo adventsfargen, og tenk bare på alle de blåtimene vi har. I år har det vært mye dårlig vær, men i fjor lot jeg meg inspirere av de mange flotte timene hvor alt er blått, sier Unander til Birkenesavisa.

Det største blå bildet står for tida midt i atelieret, vendt mot Strøget. Det har fått tittelen «Barnet som ser ut mot verden». Kunstneren selv er åpen for å la beskueren gi føringer for innholdet.

– Tittelen er satt, og vi ser jo barnet som holdes av mora. Men det er også fire generasjoner, en treenighet, og man kan også se et hellig budskap i disse adventstider, sier hun.

En lang reise

For de som ikke har lyst eller mulighet til å grave et par titalls tusen blanke kronestykker ut av lommeboka, finnes det mindre malerier i atelieret.

– Malerier er flotte julegaver. Det finnes jo godt møblerte hjem, med fine stoler og bord, men uten et eneste maleri på veggen. Bilder på veggen skaper ofte minner som varer livet ut, sier Unander, og legger til:

– Se på dette maleriet. Du kan se på det lenge, og stadig oppdage noe nytt. Slik blir motivet en reise for betrakteren over lang, lang tid.