Feller 130 år gamle trær

TETT PÅ: Et av trærne som er felt sto tett inntil skolebygget på Valstrand. FOTO: Terje Modal

Kommunen feller veldig gamle trær blant annet fordi trærne slipper barnåler.

– Disse er felt på grunn av at de feller enorme mengder barnåler på tak, i takrenner og i nedløp, samt at barnålene hoper seg opp bak snøfangere og fører til oppdemning av vann og is, sier enhetsleder for drift Morten Nilsen i Birkenes kommune.

Onsdag 4. desember ble tre gamle trær felt like ved Valstrand skole på Birkeland. Birkenesavisa har telt årringene, og trærne er sannsynligvis over 130 år gamle.

– Noen av trærne står også kloss innpå bygninger, noe som forsterker problemet med barnåler, sier Nilsen til Birkenesavisa.

Krevende vedlikehold

Det er også andre grunner til at trærne nå fjernes. Minst et tre står så grunt og skjevt at kommunen frykter rotvelt ved sterk vind. Den ene stammen på dette treet er også i ferd med å visne, og den andre stammen er skjev.

– Trærnes nærheten til bygg påvirker også vedlikehold av fasader, i tillegg til at vi ser på sikkerhetsaspektet i tilfelle rotvelt, sier Nilsen.

Enhetslederen forteller at Birkenes kommune har cirka 40.000 kvadratmeter kommunale bygg som krever vedlikehold.

Tar flere

– Ved rensing av takrenner skal det være to mann sammen om jobben av sikkerhetsmessige grunner.  Vaktmesterne som skal ta seg av disse byggene har relativt mye å gjøre, sier Nilsen, og legger til:

– Å felle disse trærne som står så tett innpå skolen er å anse som forebyggende arbeid for å slippe å holde nærmest konstant fokus på fasader, tak, takrenner og nedløp. Vi også har tatt hensyn til sikkerhetsaspektet.

Foreløpig er tre trær blitt felt, og flere andre står i faresona.

– Ja, vi planlegger å ta to eller tre trær til, sier Nilsen.

130 RINGER: Birkenesavisa anslår at trærne som er felt er rundt 130 år. FOTO: Terje Modal