Raskest i gjørmefesten

VINNERTRIOEN PÅ SVALAND: Eirik Udø Pedersen passerer steingjerdet på rett etter matstasjonen på Svaland i tet, med Øystein Sylta og Eirik Gramstad hakk i hæl. I mål var stillingen noe annerledes.

Eirik Gramstad befesta posisjonen som selve gubbekongen, da han tok sin 7. seier i Svalandsgubben skauløp. Anders Tveit best fra Birkenes.

At vinnertida ble nærmere ti minutter dårligere enn Eirik Gramstads egen løyperekord fra 2012 (1.42.35), må de usedvanlig blaute forholdene, også til Gubben å være, ta mye av skylda for.

– Det var ekstremt vått, men det var ikke så slitsomt den første halvdelen, for det var ingen som turte å løpe fort, sier SK Vidar-løperen umiddelbart etter målpassering.

Sammen med fjorårsvinner Eirik Udø Pedersen (Kristiansand Løperklubb) og fire ganger Gubbe-vinner Øystein Sylta (KKG) danna han en tettrio som lå samla fra start til Mollestad, cirka fem kilometer fra mål. Da måtte Sylta slippe, mens Udø Pedersen og Gramstad bytta på å ligge i tet.

– Vi løp svinfort de siste kilometerne og bytta på å smårykke litt. Til slutt ga jeg opp og tenkte «jeg må ta ham i den siste bakken», forteller Gramstad.

SYVENDE SEIER: SK Vidars Eirik Gramstad løper inn til sin syvende seier i Svalandsgubben skauløp.

Avgjorde i «Sarons Dal»

Som sagt, så gjort. I den siste kneika før mål, «Sarons Dal» på folkemunne, rykka Vidar-løperen fra og skaffa seg ei luke. I mål var differansen ned til Udø Pedersen 8 sekunder.

– Det smakte godt! Det var sykt deilig å slå ham, utbryter Eirik Gramstad, som egentlig hadde tenkt å løpe Fredrikstad maraton denne helga for å kvalifisere seg til neste års Berlin maraton.

Så begynte jungeltelegrafen å gå.

– Den ene etter den andre ringte og spurte om jeg hadde tenkt å løpe, og da det ble et sånt kobbel med gode sørlendinger, så måtte jeg bare. Og så er det jo ingen høst uten Gubben, da, den kommer jeg til å løpe så lenge jeg lever, sier den syvdobbelte gubbevinneren.

FOLKEFEST: Uansett vær- og føreforhold er Svalandsgubben skauløp en folkefest. Flere steder langs løypa samler bygdefolk og tilreisende tilskuere seg. På matstasjonen på Svaland var det sedvanlig liv og røre. Her heies den lokale favoritten Ørjan Svaland Aas fram.

Tveit persa

Den 46. utgaven av Svalandsgubben skauløp vil gå inn i historien som en av de blauteste. En som imidlertid ikke lot seg affisere av de ekstreme føreforholdene var Anders Tveit. Steinslendingen har gjort det til en vane å bli beste birkenesing i herreklassen i langløypa (27 kilometer).

Men aldri har han løpt fortere og aldri har han plassert seg høyere på resultatlista enn i år. Med tida 1.56.44 løp han inn til 5. plass, snaue minuttet bak Ståle Gjelsten (tidligere o-løper i Birkenes IL) fra Kristiansand løperklubb.

– Jeg er i grunnen fornøyd, sier en nøktern Tveit til Birkenesavisa.

Han gjør det klart at han ikke har tenkt å legge gubbeskoa på hylla før han har slått farens – maratonfantomet Odd Gunnar Tveit – gubbepers på 1.50.26.

BESTE BORKIS: Her på Svaland ligger Anders Tveit på 4. plass. I mål var steinslendingen nummer fem og beste birkenesing i langløypa.

Klar seier i dameklassen

Om seieren i herreklassen i langløypa var knepen, var den desto klarere i dameklassen. Ingrid Ukkelberg fra Marnardal IL hadde bare selskap av mannlige løpere fra start til mål og vant med snaue to og et halvt minutt på toer Siren Amelia Seiler fra Kristiansand løperklubb.

– Det smakte godt, sier Ukkelberg, som hadde tre fall underveis, det første på startstreken. Hun mista også den ene skoen to ganger, men hadde ingen problemer med å holde tempoet oppe over myrene.

– Det var veldig blaut, men det er jo gøy, da, smiler vinneren, som løp Gubben for tredje gang.

Hun lover å komme tilbake for å forsvare seieren.

– Må jo det, bekrefter Marnardal-løperen.

Tredje best av damene i langløypa var Randi Marie Dyrkolbotn fra Mandal og Halse IL friidrett. Beste borkis ble Julianne Svaland med en 18. plass.

RASKESTE DAME: Raskeste dame i langløypa, Ingrid Ukkelberg fra Marnardal IL, på vei mot matstasjonen på Svaland.

Ny løyperekord i kortløypa

Det var på ingen måte rekordføre under årets gubbeløp. Like fullt ble det satt en løyperekord, og det med solid margin, idet fjorårsvinner Kristian Pytten fra Kristiansand løperklubb løp inn til seier i juniorklassen i Kortgubben (13 kilometer) på 50.14.

Med det senka han klubbkamerat Kristian Tjørnhoms løyperekord fra 2015 med ett minutt og 12 sekunder.

– Jeg tror ikke du blir like påvirka av de blaute forholda i kortløypa som i langløypa, er den nye rekordholderens beskjedne forklaring.

I mål var han snaue fem minutter foran 2016-vinner Thomas Meinicke fra Jutul IL og snaue seks minutter foran treer Anders Vestøl fra Vegårshei IL. Hjemmefavoritten Tor Olav Svaland tok 4. plassen, drøye ni minutter bak vinneren.

SATTE LØYPEREKORD: I fjor vant han juniorklassen i Kortgubben. I år gjentok Kristian Pytten bragden og slo samtidig den gamle løyperekorden med over ett minutt.

Harstad tok sin 12. seier

Raskeste dame i Kortgubben ble Julie Meinicke fra Jutul IL som vant juniorklassen med 1.06 blank, foran Camilla Nygård fra Vindbjart ski på 1.10.37 og Ingrid Mathilde Bjørgum Sagneskar fra Valle IL med 1.12.36.

Her ble det 4. og 5. plass til arrangørklubben ved Eline Heia og Hanna Matre. Trude Harstad har ikke mindre enn 11 seire i kortløypa fra før. Birkenesjenta, som løper for Skarphedin, tok sin 12. seier på 1.07.53.

På de neste plassene fulgte Carla Freitasbrandt fra Grimstad løpeklubb og Line Birkeland fra Otra IL. Beste borkiser i damenes seniorklasse ble Mari Reiersen Jensen og Siri Lima Flakk med henholdsvis 8. og 9. plass.

GOD DELTAKELSE: Årets Svalandsgubben skauløp samla nærmere 850 løpere, med stort og smått.

836 startende

Totalt var det i underkant av 850 løpere som starta i en av de fire løypene; Svalandsgubben skauløp (27 kilometer / senior), Kortgubben (13 kilometer / junior og damer), Minigubben (5 kilometer / 10-16 år) og Knøttegubben (cirka 1 kilometer / under 10 år). Som tidligere år var det stort oppbud av tilskuere, både på matstasjonene, men også andre steder i løypa, der løperne ble heiet fram. Det er Gubbekomiteen godt fornøyd med.

– Jeg hadde sett for meg at vi hadde nådd toppen for noen år siden, men dette er jo bare en enorm folkefest. Jeg hadde ikke trodd for noen år siden at det skulle ta av som dette, sier Trygve Løland, som sammen med broren Torfinn og Kristian Svaland starta løpseventyret for 46 år siden.

Trygve og Kristian er de eneste som har løpt samtlige løp.

IVRIGE: Deltakerne i Minigubben legger ivei på de fem kilometerne fra Mollestad til Birkenesparken.