Dømt for voldsforsøk

Kvinne må i fengsel etter å ha forsøkt å slå og sparke politibetjenter.

En kvinne i 30-årene bosatt i Birkenes er i Kristiansand tingrett dømt til fengsel i 21 dager etter å ha forsøkt å slå og sparke to politibetjenter i vinter. Hun lykkes ikke med å utøve vold mot betjentene, ettersom disse dukka unna slag og spark.

Da saken gikk for tingretten i slutten av september, erklærte kvinnen seg ikke skyldig etter tiltalen om ved vold eller trusler å ha påvirket en offentlig tjenestemann til å foreta, eller unnlate å foreta, en tjenestehandling. Hun innrømmer derimot å huske at hun slo og sparket mot de uniformerte politibetjentene denne vinterdagen.

Hendelens fant sted i en busslomme langs Birkelandsveien mot Lillesand en lørdag ettermiddag. Politiet ble tilkalt til stedet, etter at to personer hevdet seg utsatt for vold av kvinnen. Da politiet kom til stedet, var kvinnen fortsatt i nærheten, og kom gående mot politibetjentene. Kvinnen pratet da i mobiltelefon med et familiemedlem, og til tross for gjentatte oppfordringer ville hun ikke avslutte samtalen.

Den ene av politibetjentene tok derfor fra henne telefonen. Tiltalte har forklart at hun i denne situasjonen fikk panikk og at det «svartnet» for henne. Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte reagerte med å slå med knyttet neve rettet mot ansiktet til politibetjenten. Slaget traff ikke, ettersom han lente seg tilbake og tok imot slaget med hånden sin.

Politibetjentene besluttet deretter å pågripe tiltalte og ta henne med til politibilen. Tiltalte var lite samarbeidsvillig, sint og ville ikke være med inn i politibilen. Kvinnen sparket så den samme politibetjenten, før han og kollegaen måtte bære kvinnen inn i politibilen. Vel inne i politibilen sparken kvinnen den andre politibetjenten.

Kvinnen fortalte i retten at hun hadde drukket sprit både kvelden før, gjennom natta, og samme formiddag. Hun hadde også tatt valium. Hennes forsvarer hevdet kvinnen hadde en bevissthetsforstyrrelse under handlingstidspunktet som følge av atypisk rus. Hun reagerte i panikkangst da hun slo og sparket politibetjentene, og har ikke hatt samme væremåte før eller etter hendelsen. Retten, ledet av dommerfullmektig Tonje Elisabeth Terjesen, anser dette som oppkonstruert.

Etter rettens vurdering er det ingen skjerpende omstendigheter i saken, men heller ingen formidlende. At tiltalte senere har beklaget hendelsen og gjort grep for å forbedre livssituasjonen sin tillegges ikke nevneverdig vekt.

«Det dreier seg om forsøk på slag, spark og fysisk motstand mot pågripelse. Slag og spark mot politibetjentene kunne gitt alvorlige følger, især slag med knyttet neve mot ansiktet», skriver Terjesen i dommen.