NM-medalje nummer ti

NM-SØLV NUMMER TRE: Landslagsløper Lars Helge Birkeland (t.v.) hadde håpet på gull, men er godt fornøyd med å ta sølv nummer tre i NM i rulleskiskyting. Gullvinner Johannes Dalen i midten og bronsevinner Tarjei Bø til høyre. Foto: Atle Uldal / Birkenes idrettslags skiskyttergruppe

Lars Helge Birkeland sikra seg sølv, mens Martin Uldal ble diska fra bronse.

Etter en skuffende 8. plass på sprinten, redda Lars Helge Birkeland helga med sølv på fellesstarten under NM i rulleskiskyting i Steinkjer.

Det ble gått sprint lørdag og fellesstart søndag i mesterskapet som gikk av stabelen på Steinkjer skistadion med Steinkjer skiklubb som arrangør. Sprintsølvet er Birkelands tiende NM-medalje og tredje sølv i rulleskiskyting.

– Det var en opptur i forhold til sprinten i går. Artig å få en god avslutning på helga, sier Lars Helge Birkeland.

I mål var han bare 13 sekunder bak landslagskollega Johannes Dale, som skjøt én bom mindre. At det kunne blitt gull med ett treff mer plager ikke birkenesløperen nevneverdig.

Formen er i anmarsj

– Det var den første stående serien som ødela litt, men jeg er godt fornøyd med resten. Det viktigste er at jeg klarte å snu det i dag etter en litt tung dag i går. Det tyder på at formen er i rute, sier Birkenesløperen til Birkenesavisa.

Før sesongstarten på Sjusjøen i midten av november skal landslaget på høydetrening i Anterselva og snøsamling i Trysil. Mollestadgutten føler at formen er minst like bra som den var på samme tid i fjor.

– Jeg har holdt igjen litt mer på den tøffe treninga i år, så jeg håper å ha litt mer overskudd inn i sesongen, sier Birkeland.

Litt for mange bom

De øvrige birkenesløperne som tok turen til Steinkjer var et stykke unna pallen. Lars Aasheim Svaland skjøt fire bom og gikk inn til 24. plass i eliteklassen på sprinten. På fellesstarten traff han på 15 av 20 skudd og gikk seg opp én plass på resultatlista.

Espen Uldal hadde ingen god oppladning til NM, med forkjølelse og skulderskade etter tryning på rulleski, men gikk likevel inn til 29. plass i eliteklassen begge dager.

I eldste juniorklasse (20-22 år) tok Thor Arild Aas en sterk 11. plass på sprinten med én bom på hver av de to skytingene. På fellesstarten ble det imidlertid litt for mange bom (8 av 20) til å hevde seg, og det endte med en 28. plass.

Én god dag hver

I tilsvarende jenteklasse leverte også Katinka Dorothea Rayner-Battle Kleveland en sterk sprint og gikk inn til en 9. plass etter å ha skutt fullt hus på første og tre bom på siste skyting. Kleveland hadde ingen god dag på standplass søndag. Med fire bom på hver av de to første skytingene var løpet spolert, og det ble en 40. plass til slutt.

Med jevnaldrende Siri Aas var det omvendt. Vegusdal-jenta bomma fire ganger på den liggende skytinga og havna på 29. plass på sprinten. Med én bom på hver av de to liggende skytingene og to bom på hver av de stående gikk hun seg opp 11 plasser på resultatlista på søndagens fellesstart.

Diska fra bronse

Til tross for dårlig oppladning grunnet sykdom skjøt Martin Uldal to fulle hus og feide inn til 3. plass på sprinten i 19-årsklassen, for så å bli diska for uregelmessig bytting av skiver på standplass.

– Jeg la meg ned på skive fire, men så med en gang jeg tok av meg børsa at skivene ikke var trukket opp. Da krabba jeg rett bort på skive tre, men ifølge reglene må man egentlig ta på seg børsa på ryggen igjen før man bytter skiver, forklarer fjorårets gullvinner i 18-årsklassen.

Han innrømmer at det var temmelig surt der og da å miste NM-bronsen på en slik måte, men etter å ha fått episoden litt på avstand ser han annerledes på det.

– Det var ganske kjipt med en gang når jeg hadde gått et såpass bra renn, men nå som det er gått litt tid, er jeg egentlig fornøyd med å gå et såpass bra renn i NM. Det var jo første hardøkta etter sykdommen, forklarer Uldal.

Han valgte likevel å stå over søndagens fellesstart, da han kjente at kroppen ikke var klar for to konkurranser på to dager. Neste dyst for den talentfulle 18-åringen er uttaksrenn til junior-VM. Uttakrsennet går på Lygna i midten av november.

10. plass i 17-årsklassen

Andreas Aas skjøt henholdsvis én og tre bom på de to skytingene og gikk inn til en 19. plass i 17-årsklassen på sprinten. På fellesstarten slo vegdølen til med fullt hus på første og siste skyting. To bom på andre og tre bom på tredje skyting ga til slutt en sterk 10. plass.

Herman Emil von der Ohe hadde ikke like god uttelling på standplass og kunne notere 36. plass på sprinten og 34. plass på fellesstarten i samme årsklasse.