Yrende markedsdag

RESIRKULERT: Vilma Håkedal og Vilde Hallberg foran pyntegjenstandene og veskene av resirkulerte bildekk.

Unge og eldre kremmere langs Strøget.

Tradisjonelt sett har det ofte kommet et regnskyll under Birkelandsdagenes store marked. I år glimret det heldigvis med sitt fravær og dermed var alt duket for en trivelig markedsdag.

Mer enn 40 utstillere fra vidt forskjellige bransjer inntok Tobias jorde og lokket med alt fra sukkerspinn og grillspyd til klær, varmepumper og biler.

Debuterte

Utenfor Marikken treffer vi Terje Håbesland i det han stiller opp standen sin. Sammen med kona Nancy lager han lekre rustikke pynte- og bruksgjenstander i tre. Designen er det kona som har ansvar for, mens han står for produksjonen.

Det går i spekefat, kasser, serveringsfat, krakker og bord. Materialvalget betyr alt. Alt skal ha et gammelt slitt utseende, som det bare får gjennom mange års påvirkning. Håbesland leter frem gammelt treverk rundt forbi og på gamle sagbruk. Der ser han etter all gammel trelast som har lagt i skjul noen år.

BRA SALG: Terje Håbesland fikk godt salg av sine treprodukter. Her er det Tanja Hole Flaa som sikrer seg noe som skal pynte opp i utestua.

– Jeg får mye gode tilbakemeldinger, så det er klart at det er kjempegøy å stå her. Jeg fikk lov til å stå her av Maria Håkedal på Marikken og må få lov til å skryte litt av henne. Hun er et unikum og fantastisk å samarbeide med, sier Håbesland.

Etter en trafikkulykke satte en stopper for et fullt yrkesaktivt liv leita han etter noe å fylle dagene med. Produksjonen har tatt seg opp, men er fortsatt på hobbystadiet. Produktene hans er også å finne på Kunstkolonialen og ved Blomsterparken, men han tar de gjerne med seg på stands for å treffe kundene.

Unge kremmere

Like ved står Vilma Håkedal med venninna Vilde Hallberg. De to tiåringene er aktive selgere som gjør en god sommerjobb ut av markedsdagen. Kopper, pyntesteiner er storselgere hører vi. Likeså veskene og toalettmappene av resirkulerte bildekk.

– Veskene er den store slageren. De er det gått en heil haug av, og bra er det vi ønsker jo ikke at de skal ligge og støve ned, sier Vilma Håkedal.

På Marikken er mor Håkedal takknemlig for det gode været.

– Vi har jo bare én god salgsdag her på Birkeland, hvor vi kan rydde opp litt og nå ut med noen gode salg. Derfor er det utrolig viktig for oss at vi treffer med denne dagen, slår hun fast.

I forhold til tidligere år så ble det satset mer på aktiviteter for barna. Ansiktsmaling, hesteridning og underholdning ved Ivar Skippervold, er blant tidligere års innslag. Nytt i år var flere hoppeslott og en 120 meter lang vannsklie. Sistnevnte var en fulltreffer for mange, og samlet lange køer av barn.

FULLT: Yrende liv på Tobias jorde under Birkelandsdagenes første dag.

GØY: Johannes Røstad (8) stortrivdes på hoppeslottet, og ønsket gjerne at pappa ordnet en slik hjemme.

EKSTRA FART: Johannes G. Engesland fikk prøvd vannsklia. Den ga ikke fart helt ned han hjalp derfor til med litt mer fart før de siste meterne.