Følger i pappas bilspor

I PAPPAS BILSPOR: Elen Nyhaven bestemte seg tidlig for å følge i pappa Guttorms bilspor. I januar starter hun læretiden hos Bendiks, slik som både far, fars onkel og bestefaren gjorde før henne.

For Elen Nyhaven har det alltid dreid seg om lastebil.

Nå er hun elev ved transport og logistikk linjen ved Sam Eydes videregående skole i Arendal. Av skolens lærere ble hun plukket ut til skole-NM som gikk av stabelen i april. Det endte med en sterk andreplass sammen med Kristin Myre fra Tvedestrand.

Det er en mannsdominert bransje, og hun og Kristin er de eneste jentene i klassen. Likevel utmerket de seg, ikke bare i klassen, men hevdet seg veldig godt i skarp konkurranse med elever fra ni fylker.

– Vi er bare to jenter i klassen. Jenter er nok mer nøye, og det tror jeg vi hadde mye igjen for i konkurransen. Mens gutta i full fart lastet opp hengeren, brukte vi mer tid på å lese fraktbrev og kontrollere varene, sier Nyhaven, og legger til:

– Vi fikk veldig skryt for at vi fant feil på fraktbrevet, og oppdaget skadede varer som vi ikke pakket med. Det er ikke effektivt å ta med seg varer du ikke får levert, men må ta med tilbake. I denne bransjen gjelder også at tid er penger.

Det var en 45 minutters prøve som gikk ut på å lese fraktbrev, kontrollere varer, laste med truck over på bilen og klargjøre og sikre godset. Kontroll av truck og førstehjelp inngikk også i prøven. Nyhaven tar flere sertifikater på skolen. Etterhvert kan hun kjøre både lastebil og lastebil med henger i tillegg til kranfører, hjullaster og truck.

Vokst opp i bil

Transportfaget er hun bokstavelig talt vokst opp med. Hennes far, Guttorm Nyhaven, har drevet Nyhaven transport i 18 år. Firmaet holder til på Tollnes hvor vi treffer både far og datter på verkstedet. Det er etterhvert blitt litt størrelse på firmaet.

– Jeg har nå seks biler, eller som jeg pleier å si, fem biler og en Scania, sier faren, og ler.

Han hører til den gruppen som mener det må være Volvo for å kalles bil.

– Hun er født og oppvokst i lastebil. Første turen var hun en måned gammel og lå i bag. Siden den gang har det dreid seg om bil. Jeg husker hun klagde fælt da det visste seg at de i barnehagen ikke visste hva Volvo og Scania var, sier han.

Samme vei

Dattera bestemte seg tidlig for yrkesvalget.

– Så fort jeg kunne prate ga jeg beskjed om at jeg skulle bli som pappa, sier hun, og slår fast:

– Det er veldig gøy at jeg og pappa går samme vei, sier hun.

Guttorm selv begynte hos Bendiks som 16-åring, og på nyåret starter Elen i læretiden sin, også hun hos Bendiks.

– Kunne hun tatt læretiden hos deg?

– Det kunne hun selvfølgelig. Men det å ha en lærling krever mye, og da tror jeg det er godt at hun kan få prøvd seg en annen plass først. Bendiks er en veldig grei plass å begynne. Jeg kan bare skryte av dem. Det er et veldig fint firma som tar vare på sine, sier han.

Det blir to års læretid hos Bendiks. Trives hun, og får muligheten, kan det godt være hun blir der.

– Jeg kjenner nesten alle der. Totto, onkel til pappa jobber der, og har vært der i mer enn 40 år. Han er et forbilde. Akkurat som pappa, sier hun.

Faren var hos Bendiks i 10 år, og synes det er gøy at dattera går samme vei.

–Ikke bare jeg, men og min onkel Totto, og bestefar Sigmund Repstad har gått samme vei før, og nå er det altså Elen sin tur, sier han.

Selv var han ikke skoleflink, og ville helst bare ut og jobbe. Læreren sa da også til ham at han aldri ville bli til noe, medgir han. Det synes han selv han har greid å tilbakevise på en grei måte.

Lærer stadig

– De lærer ting som jeg aldri lærte. Nå trenger du kompetanse på flere ting. Jeg lærer av henne nå, og det er mye nyttig å hente, spesielt innen HMS-krav og krav på kontoret. Tidligere var det nok litt mer om, men, hvis og så videre. Nå er det mer konkret og ikke så mye opp til hver enkelt å vurdere, sier han.

De fine med å ta læretiden hos Bendiks, er at de har så mye forskjellige oppgaver, forteller han. De driver med alt innen transport, og det er en god mulighet til å lære alt fra bunnen av.

– Det gjorde også jeg. Alt jeg har lært, lærte jeg av Bendiks selv. Han sa alltid til meg at jeg ikke trengte skole. «For du skal begynne her», sier han og ler.

Nye tider

For Elens del er transporthistorie et av de mest interessante fagene.

– Det er utrolig å se alt det som har skjedd fra 50-tallet og til nå. Der har det skjedd utrolig mye, og vi er så heldige å ha lærere som kan mye. Lærerne Terje Goderstad og Terje Hansen er anerkjente navn i bransjen, sier hun.

Motorinteressen har hun derimot ikke arvet fra faren, selv om hun vet bak fram på en motor.

– Jeg har ikke skrudd så mye. Jeg vet hvordan ting henger sammen, men det er ikke der interessen ligger. Jeg liker å kjøre, og trives i bil. Har alltid sett på disse store bilene og drømt om at jeg skulle være en av dem som kjørte disse, sier hun.

For fremtiden så er det ikke langtransport som lokker mest. Hun har vært med på noen lengre turer, men setter pris på å komme hjem etter hver arbeidsdag.

– Jeg ser for meg at det å kjøre kranbil lokalt er drømmejobben, sier hun.