Krasjkurs i livredning

HJERTESTARTER: Assisterende butikksjef Marianne Windsland og kollegene fikk torsdag innføring i hjertestarteren som er tilgjengelig i butikken.

Hjertestarter plasseres sentralt på Birkeland.

– Folk er rause med sanitetsforeninga, og vi ønsker å være rause tilbake. Vi dekke alle kostnadene til hjertestarteren fordi dette er viktig. Det er veldig fint at Coop Extra stiller opp, og også kurser sine ansatte i bruk av hjertestarter, sier Bjørg Stenslund Tøsse i Birkenes sanitetsforening.

Torsdag ettermiddag ble bygdas nyeste hjertestarter plassert ut på Coop Extra, like ved Tobias jorde. Hjertestarteren er en gave fra sanitetsforeninga til bygda, og kommer etter at hjertelege Øystein Matre tok kontakt med foreninga.

– Hjertestans skjer av og til, og vanlige folk kan gjøre en utrolig god jobb med livredning. En jobb som kan være helt avgjørende. Coop Extra ligger sentralt og har lange åpningstider, og derfor er dette en god plassering, sier Matre.

LIVREDNING: Geirulf Stoveland demonstrerer brystkompresjon på lageret hos Coop Extra. Bak står hjertelege Øystein Matre.

Elektrisk storm

Selve overrekkelsen av hjertestarteren bærer preg av lite pomp og prakt, og stort fokus på hva en bør gjøre dersom hjertet til noen i nærheten stopper opp.

– Det viktigste man kan gjøre, er å løpe til for å hjelpe til dersom noen faller om og mister bevisstheten, sier tidligere ambulansearbeider Geirulf Stoveland.

Når man så er på plass består jobben i å sjekke om personen er bevisst, og om personen puster. Gjør ikke vedkommende det, så gjelder det å rope om hjelp, ringe 113, og sette i gang hjerte-lungeredning med brystkompresjoner.

– Ved hjertestans er det en slags elektrisk storm i hjertet, og en hjertestarter kan nullstille denne, og hjelpe hjertet til å finne tilbake til normal rytme, sier Matre.

GIVERE: Det er Birkenes sanitetsforening som sørger for at hjertestarteren blir hengt opp på Coop Extra. Leder Bjørg Stenslund Tøsse i midten.

14 prosent overlever

Moderne hjertestartere er brukervennlige. Modellen som står på Coop Extra snakker med rolig stemme til brukeren, og veileder gjennom livredninga. For å unngå at man må ta pause i brystkompresjonen, er det viktig at man er to om jobben dersom hjertestarter skal brukes, påpeker Stoveland. Hvis man ikke er to, er det viktigere å komprimere til hjelp ankommer.

– Selv med god kompresjon og hjertestarter så klarer man ikke redde de fleste. Men klarer man å gi god livredning og redder livet noen, så er det din fortjeneste, sier Stoveland.

Tall fra Norsk hjertestansregister viser at 14 prosent overlevde hjertestans i 2017. Totalt 13 prosent fikk samme år tilkoblet hjertestarter før ambulansen ankom stedet.

– Det er helt naturlig for Coop Extra å legge til rette for hjertestarter i butikken. Vi ligger så sentralt, og har lengre åpningstider enn andre steder. Når sanitetsforeninga spurte, var vi ikke i tvil, sier assisterende butikksjef Marianne Windsland til Birkenesavisa.