Drapstrusler 17. mai

DOMSTOL: Kristiansand tingrett. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Fengsles etter knivtrussel på nasjonaldagen.

Det var på kvelden 17. mai 2018 politiet i Agder meldte at de hadde pågrepet en mann i Birkeland sentrum noen timer tidligere. Meldingen gikk ut på at mannen skulle ha truet med kniv, og oppført seg truende overfor flere mennesker.

– Når politiet kom, var det rolig på stedet, men ut fra de opplysningene vi satt med ble mannen pågrepet. Det skjedde med ro og uten dramatikk, sa operasjonsleder Knut Odde til Birkenesavisa.

Nå er en mann i 30-årene fra Birkenes dømt for forholdet i Kristiansand tingrett. Mannen erkjente seg bare delvis skyldig da saken gikk for retten i midten av mars. Mannen dømmes likevel til 28 dager fengsel, og må betale en av personene han trua 15.000 kroner i oppreisning.

Rusa

På nasjonaldagen i fjor var mannen i 30-årene rusa på en rekke narkotiske stoffer. I dommen vises det til analyseresultater som viser at mannen brukte både hasj, amfetamin og Rivotril denne dagen. Dagen før hadde han inntatt speed og sovemedisin.

«Rivotril «gjør meg gal» sa tiltalte, og forklarte også at han også får store hukommelsestap. (…) Med dette som bakteppe ser retten bort fra tiltaltes forklaring om at vitnene lyver. (…) Tiltaltes forklaring er ikke troverdig», skriver tingrettsdommer Marit Thorvaldsen i dommen.

I retten erkjente nemlig mannen bruk av narkotika, men bestridte at han truet noen, både verbalt og med kniv slik vitnene forklarer. Han ble ikke trodd av retten.

Trua

Tingretten finner det bevist at mannen truet en rekke personer under et 17. maiarrangement i et bofellesskap på Birkeland. Overfor deltakere på sammenkomsten truet han med å drepe ansatte i Birkenes kommune. Han truet også en av de andre deltakerne med kniv.

«Fornærmede (Anonymisert av Birkenesavisa. Red. anm) ble svært redd da han kom helt opp i henne og holdt kniven mot henne. Han var aggressiv, oppfarende og veldig truende og skiftet grep på kniven slik at knivbladet gikk bakover, i et «hoggrep». Samtidig sa han til fornærmede «jeg skal drepe deg». Så kastet han kniven i retning av henne. Kniven gikk i veggen bak henne», skriver Thorvaldsen i dommen.

Mannen er tidligere domfelt seks ganger for narkotika, vinningskriminalitet og overtredelser av vegtrafikkloven. Han er også domfelt for vold mot politiet og trusler, samt selvstendig bøtelagt en rekke ganger fra 17-årsalderen, ifølge dommen.

I retten forteller mannen at han får minste dose metadon i legemiddelassistert rehabilitering, og forklarer at han derfor må ha noe å ruse seg på i tillegg. Under hele trusselsituasjonen, som varte flere timer, var han sint og fortvilet over manglende ettervern i kommunen, ifølge dommen.

PTSD

Kvinnen han trua med kniv forteller på sin side at hun har fått store problemer i ettertid.

«Hun har diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD), en lidelse som er blitt forsterket etter dette. Angsten er større, hun er mer usikker og alt er blitt vanskeligere. Hun har tett oppfølging hver uke, og hun opplever at Birkeland ikke er trygg lenger», skriver tingrettsdommeren.

Fornærmede forklarer at hun aldri har sett tiltalte ikke-ruset. Hun har bedt om, og fått besøksforbud.

Aktor la under rettsforhandlingene ned påstand om at hun skulle få 50.000 kroner i oppreisning av mannen. Tingretten er ikke enig i dette, og setter erstatningen til 15.000 kroner.