Kraftig kritikk

KRITISK: Gunnar Høygilt (H) er blant dem som er kritiske til budsjettsprekken.

Enkelte politikere med ramsalt kritikk i saken om avlastningsboliger.

– Dette har blitt en kinkig sak for oss, og jeg føler meg bondefanget. Arbeiderpartiet gikk til valg på bærekraft og forsvarlig økonomisk styring, og derfor blir denne sprekken kinkig. Jeg skal ikke legge skjul på at saken har blitt heftig debattert i partiet, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Han kan også avsløre at partiet var negativ til å øke ramma da saken om avlastningsboligene først kom opp. Forrige uke sa kommunestyret ja til å øke budsjettramma.

Gjennom debatten innser Christiansen og partifellene at alternativene er få, og partiet stemmer samlet i saken etter å ha diskutert den internt.

– Hadde vi vært sikre på gevinst ved å begynne på nytt, uten å ødelegge funksjonalitet, er det godt mulig vi hadde gjort det. Gjennom informasjonen vi har fått av brukerorganisasjonene, sammen med informasjon om lignende prosjekt, så tror vi ikke det er mye å spare, sier Christiansen.

Partiets forslag om å kutte prosjektet med fem prosent, blir vedtatt, men er omstridt. Flere politikere påpeker at det fremstår som tilfeldig hvor det skal kuttes, og tilfeldig hvor mye som skal kuttes.

– Administrasjonen bør ikke få tilfeldige og vilkårlige begrensninger på fem prosent. Det blir litt tilfeldig om vi politikere skal sette ostehøvelpolitikk på topp av dette vedtaket. Vi får vi heller finne andre måter å spare penger på. Noe som kanskje går utover de menneskene som har råd til å bære kostnaden i større grad enn brukerne av dette bygget, sier Torbjørn Bjorvatn (KrF).

Kraftig kritikk

I partiet Høyre er det tilsvarende enighet om å si nei til økninga av budsjettramma. Gunnar Høygilt (H) står for kveldens kraftigste kritikk av hvordan saken er håndtert. Han har blant annet på eget initiativ befart tilsvarende boliger i Froland, som kostet mindre enn prosjektet i Birkenes, men ble realisert for flere år siden.

– Det er reinspikka tøv at administrasjonen ikke hadde forutsetning for å vite at anbudene kom til å bli høyere enn budsjett. Dersom det var tvil om kalkylen, måtte de ha sjekket tallene. En arkitekt med så dårlig kostnadskompetanse burde stilles til ansvar, og firmaet miste jobbene for kommunen. Vi politikere skal ikke trenge å ettergå slike tall, sier han.

Høygilt forteller at partiet ikke kan stemme for økt budsjettramme fordi politikerne «er villedet av administrasjonen på kostnadsnivå», og fordi låneramma til kommunen er økt betraktelig. Det siste skyldes at Husbanken kun gir tilskudd på 1,8 millioner kroner per avlastningsplass, og dermed ikke øker tilskuddet som følge av den nye budsjettramma.

MILDERE: Partiløse Anne Kari Birkeland vil ikke skylde på administrasjonen for at budsjettsprekken har oppstått. Arbeiderpartiet og ordfører Anders Christiansen har blitt enige internt om å akseptere økt budsjettramme, men krever fem prosent reduksjon i hele prosjektet.

– Jeg blir mer eller mindre vettskremt av denne saken. Den oser av inkompetanse hos administrasjonen, hos arkitekten og hos konsulentene. Det går ikke an å drive så store prosjekter på denne måten. Vi har bevilget 20 millioner kroner, og kunne fått fem fine eneboliger. Hvorfor skal det bli så dyrt nå man har en med tittelen arkitekt inne i bildet, og hvorfor blir vi styrt av arkitekter, spør Ross under debatten.

Arkitekten har forøvrig erkjent feil tallgrunnlag, og rådmann Anne Stapnes påpeker at avlastningsboligene må tåle en annen bruk en normale eneboliger.

Vi må tåle kritikk, og har erkjent at en slik overskridelse er svært uheldig. Det forslaget som nå fikk flertall, tar høyde for reelle kostnader i prosjektet. Ikke alle ville ha denne løsningen, men det kom ikke opp alternative forslag, sier Stapnes til Birkenesavisa.

– Hvordan blir det å spare fem prosent?

I debatten ble det påpekt at det ikke er ideelt med et slikt innsparingskrav. Men vi er innstilt på å klare dette, uten at det får konsekvenser for funksjonaliteten i bygget eller påvirker vedlikeholdskostnader, sier hun.

Ikke bekymra

Kritikken mot administrasjonen er det forøvrig flere politikere som tar avstand fra.

– Jeg er litt svett på ryggen over budsjettsmell, men jeg deler ingen av Ross sine bekymringer for manglende kompetanse i administrasjonen. Jeg stoler på dem, sier Ole Morten Vegusdal (V).

Varaordføreren, partiløse Anne Kari Birkeland, uttrykker noe av det samme.

– Det kommer en rungende kritikk fra Høyre, med en konklusjon om å si nei. Vi løser ikke problemet ved å si nei, og skylde på andre. Det satt så mange politikere i formannskapet og vedtok denne ramma, og hvis noen visste anslaget var for lavt, måtte de sagt noe da, sier hun.

Et forslag fra Senterpartiet om å opprette en politisk styrt byggkomité fra neste valgperiode blir forøvrig ikke votert over. I dag fungerer formannskapet som byggekomité for store prosjekter.