Flott fra Flåm

ØL: Ægir Kveite Witbier, kr 44,90. FOTO: Produsenten

Langt inne i en sidearm av Sognefjorden brygges øl i verdensklasse.

Da amerikaneren Evan Lewis møtte sognejenta Aud Melås, oppstod det søt musikk og etter hvert godt øl. Paret kjøpte restauranten Furukroa i Flåm, og det var der drømmen om et bryggeri ble en realitet. I 2007 sto et av Norges første mikrobryggerier, Ægir, ferdig på kaia i turistbygda.

Bryggeriet Ægir har sitt navn fra den norrøne havherskeren som skulle være verdens beste ølbrygger. Men der Ægir ifølge sagaen hadde et bryggekar som var en mil dypt, startet Aud og Evan med en kapasitet på tusen liter per brygg. I dag brygger de et bredt spekter med øl av høy kvalitet, og bryggeriet har fått et meget godt rykte både i inn- og utland. Øl fra Flåms mikrobryggeri selges i dag i 12 land.

Ægir Kveite Witbier (varenr. 7732102, kr 44,90, bestillingsutvalget) er brygget som en klassisk wit på tysk maner.

Tyskland er den ledende produsenten av hveteøl, men med fremveksten av mikrobryggeriene lages det nå slikt øl nesten overalt i verden. De aller fleste hveteøl er overgjæret og ufiltrert. De har derfor bunnfall, som kan se litt grumsete ut i glasset. Hveten gir dessuten en generelt lysere farge enn bygg.

Ægirs versjon er brygget på rent vann, gjær, humle og malt av bygg og hvete. Ølet overgjæres med karakteristisk krydder som appelsinskall og koriander. Det smaker godt av banan og anis fra hveten, som også tilfører friskget. Byggmalt gir en fin dybde.

Ølet er helt riktig drikke til den panerte, friterte fisken og den feite remuladen.