Sprenger fri sikt

FRI SIKT: Mesta arbeider for tida med å sprenge vekk dette fjellpartiet parallelt med riksvei 41 på Høygilt. Resultatet er bedre sikt for de som skal ut fra Høygilt.

Veivesenet sikrer bedre sikt, og ber deg gjøre det samme.

– Det er litt fjell som skal vekk i svingen for å få nødvendig stoppsikt ned til krysset til Høygilt. Det er et ønske fra både kommunen og busselskapet om at vi skal gjøre noe med dette, sier prosjektleder Trond Heia i Statens vegvesen.

Det er for tida lysregulering på riksvei 41 ved Høygilt i det både gravemaskiner og sprengsalver gjør sitt for å fjerne et fjellparti i innersvingen. Ønsket om bedre sikt har nådd veivesenet gjennom de årlige møtene etaten har med de ulike kommunene.

– Vi tok tak i dette ønsket rimelig fort, og skulle egentlig satt i gang før jul, men ble stoppa av vinterværet. Vi måtte rett og slett prioritere brøyting og strøing, sier Heia.

Klipp hekken

Veivesenet har en egen håndbok for hvordan veien skal utformes, og denne legger føringer for nødvendig stoppsikt som er tilpasset hastighet på veien og dermed bremselengde. På strekningen er det normalt fartsgrense på 70 kilometer i timen.

– Det er en forkjørsvei, men stoppsikta handler også om at kjørende skal rekke å oppdage hindringer i tide. For de som skal ut av krysset, er det også viktig med god sikt mot Birkeland slik at de kan komme ut på en trygg måte, sier Heia.

Prosjektlederen slår forøvrig et slag for at alle tar ansvar for god sikt. Nå om våren våkner planter til livet etter vinterdvale, og spesielt hekker og trær kan stjele god sikt fra bilistene.

– På denne tida her så oppfordrer vi alle eiere av private avkjørsler til å rydde siktsona. Av og til kjører vi kampanjer, men vi må bruke enhver anledning. De som skal ut på veien må kunne bli oppdaga, og få sikt til myke trafikanter slik at vi unngår uønskede hendelser, sier han.

Asfaltsommer

Endel av massene som nå sprenges bort får nytt tilholdssted lokalt, i neste sving nordover. Her gikk det i 2017 et lite ras, som gjorde at det ble lagt en fylling i innersvingen på vestsida av riksveien.

– Arbeidet den gang ble avslutta litt brått, og førte til en reklamasjon. Nå har vi vært i dialog med grunneier, og vi har fått lov å fullføre arbeidet slik at det blir en naturlig avslutning, sier Heia.

Det er Mesta som står for selve arbeidet, og prosjektlederen i veivesenet antar at de er helt ferdige i området før det ringes inn til påskeferie.

– I sommer skal det ut en god del tonn asfalt på riksvei 41, men det er primært nord for Birkeland. Det blir også asfaltarbeid nordover mot Herefoss, avslutter Heia.