To nye NM-medaljer

PÅ NM-PALLEN IGJEN: I slutten av februar tok han sølv på normalprogrammet i junior-NM på Østre Toten. Fredag kunne Martin Uldal (t.v.) på ny stige opp på sølvplassen i junior-NM, denne gang etter fellesstarten i Orkdal. FOTO: Atle Uldal / BIL skiskyttergruppe

Skiskyttertalentet Martin Uldal tok sin andre og tredje NM-medalje for vinteren da han gikk inn til sølv og bronse under junior-NM i Orkdal i helga.

På tampen av hver sesong arrangerer skiskyttergruppa i Birkenes IL gullfest for å feire medaljene klubbens skiskyttere har tatt i nasjonale og internasjonale mesterskap gjennom vinteren. Under junior-NM- og norgescuphelga i Orkdal ga Martin Uldal skiskyttergruppa ytterligere to grunner til å avholde gullfest denne sesongen.

På fredagens fellesstart traff han på 15 av 20 skudd og gikk inn til sølv, 48 sekunder bak vinner Martin Nevland fra Figgjo IL. På lørdagens sprintdistanse ble det treff på syv av ti skudd og bronse bak sølvvinner Nevland og gullvinner Peder Fekjan Solheim fra Scvene IL.

God langrennsform

– Det var morsomt, det. Fellesstarten kjentes bra ut. Jeg bomma litt, men det gjorde de andre au, så da var jeg fortsatt høyt oppe. På sprinten kjentes det bedre ut i beina. Jeg bomma litt der au, men var fortsatt høyt oppe, og klarte å holde helt inn, kommenterer Martin Uldal, som bomma mer på skytinga enn de nærmeste konkurrentene både fredag og lørdag.

Det tyder på god langrennsform.

– Ja, det vil jeg si. Jeg har holdt meg frisk for det meste, og trener ganske mye. Det ser ut som jeg begynner å få betalt for det nå, sier stortalentet fra Speidervegen på Birkeland.

Kan vinne norgescupen

Det lover godt foran norgescupfinalen for junior og ungdom på Ål i Hallingdal siste helga i mars. Der har 17-åringen muligheten til å sikre seg sammenlagtseieren i norgescupen i 18-årsklassen. I øyeblikket leder han med 46 poeng på toer Peder Fekjan Solheim. Men før finalen, som går som fellesstart med fire skytinger, strykes poengene fra to av rennene tidligere i vinter.

Ettersom Uldal jevnt over har levert på høyere nivå, vil rennene han får strøket bety flere poeng tapt enn den hardeste konkurrenten. Etter strykningene er forspranget redusert til 12 poeng. Dermed må birkelandsgutten levere også i det siste rennet. Det har han ikke tenkt å fokusere for mye på.

– Jeg skal bare gå mitt løp, så får vi se om det holder. Det er klart det hadde vært stas å vinne sammenlagten, men det er skummelt å begynne å tenke på det, sier Martin Uldal.

Tøft i eldste juniorklasse

Av de øvrige birkenesløperne som konkurrerte om NM-medaljer på Knyken skisenter i Orkdal var det Katinka Dorothea Rayner-Battle Kleveland som plasserte seg høyest på resultatlistene. Kleveland, som konkurrerer i eldste juniorklasse (20-21 år), traff ikke nok på skytinga til å hevde seg blant topp ti, men holdt god fart i sporet og gikk inn til 14. plass på fellesstarten og 20. plass på sprinten, med henholdsvis fem og tre bom.

Siri Aas hadde enda mindre hell på standplass og endte på 34. plass på fellesstarten og 30. plass på sprinten med syv og fire bom.

Også Thor Arild Aas i tilsvarende gutteklasse hadde litt for mange bom på skytinga til å hevde seg i toppen. På fellesstarten ble det 44. plass med syv bom. På sprinten gikk det bedre. Med én bom på første og to på andre skyting gikk han seg opp fem plasser på resultatlista.