Ti år med viser på norsk

PLATESLIPP: Asbjørn Ribe kommer med ny plate. FOTO: Julia Marie Naglestad

Asbjørn Ribe kommer i år ut med sin fjerde norskspråklige plate. Den blir tilgjengelig 8. mars, og etterfølges av en turné der Birkeland er et naturlig stoppested.

Eksilbirkenesingen, nå bosatt i Ski kommune, har holdt på som artist i mange år, og første milepæl kom i 2002 da han platedebuterte med bandet Jim Stärk. Han var også medlem av en av Norges flotteste pop-skatter, Number Seven Deli, der han blant annet bidro på deres debutalbum fra året etter.

En lengre seilas

Ribe tok deretter fatt på en solokarriere, og de mest ihuga husker nok hans to Ornand Altenburg-plater på engelsk, før han svitsjet til norsk for ti år siden. I løpet av årenes løp har flere og flere fått ørene opp for Ribes låtskriving, og i et musikk-Norge der popstjerner gjerne forsvinner like fort som de dukker opp, er Asbjørn Ribe virkelig i ferd med å etablere seg som artist.

– For min del er det en lengre seilas, med en naturlig progresjon av hva oppmerksomhet angår. Jeg har tro på muligheten om å nå lengre ut – til flere folk, sier han til Birkenesavisa.

Hans fjerde album som Asbjørn Ribe er altså ferdigstilt, og som på de siste tre platene er det hans gode venn og mangeårige samarbeidspartner hos Lydbroderiet, Rune Berg, som produserer. Plata får navnet «Blått & grønt & gult».

Triologisk grunnstamme

– Det er nesten blitt en triologi med samme grunnstamme; Rune og jeg produserer, Bjørn Holm trakterer bass, Annar By spiller gitar og Olaf Olsen er trommeslager. Videre utgjør Jonas og Thomas Aslaksen «herrekoret» sammen med Thom Hell, forteller han, og legger til:

– Jeg var klar med 15-16 låter denne gangen, og ti av dem fikk plass på skiva.

På spørsmål om han jobber bevisst med albumformatet; stemningsoppbygging, innhold, titler og rekkefølge, drar han på det.

– Å være musikkartist kan være en ganske fragmentert tilværelse. Man har låtsnutter her og der, enkelte tekstlinjer nedskrevet på mobilen, det er gjerne business, emosjoner og så videre. Da er egentlig albumformatet en bra psykologisk greie; nemlig å klare å samle disse delene inn under en paraply. Da blir det som helhet verdifullt, sier Ribe.

Gode minner

43-åringen er mye ute og spiller konserter, og det er gjerne her artister kan gjøre seg bemerket, i kontrast til jungelen av låter som i dag finnes lett tilgjengelig på strømmeplattformene.

– Jeg får stadig høre at publikum er overraska over at de ikke har hørt musikken min før, og det er fint å gi folk opplevelsen av å oppdage noe nytt, sier han.

Vi ber ham trekke frem et personlig konserthøydepunkt.

– Da jeg for noen år siden spilte kommuneturné i Telemark, i ett dalsøkk, i et lite rom i et omgjort fjøs. Arrangøren var ikke så opptatt av at det kun kom åtte stykker for å høre på, for veggene var fulle av gamle portrettbilder av folk som hadde bodd på gården tidligere. En utrolig fin konsertkveld rett og slett, sier han, før han ivrig fortsetter:

– En annen stor opplevelse var da Jan Eggum inviterte meg til å opptre på Gitarkameratenes egen festival, med et par tusen lyttende publikummere og flygel.

Grønnere turné

Det blir mer konsertvirksomhet utover i 2019.

– Ja, det er det vi driver med nå. Gjør PR, booker konserter og gjør oss klare til å dra ut på turné med trioen vår, sier han.

Asbjørn Ribe har bestemt seg for å gjøre en grønnere turné denne gangen; lavere forbruk, mindre utslipp og konserter på utvalgte steder med en grønn profil.

– Man har jo en viss miljøbevissthet. Og jeg tenker at tiden er inne for oss vanlige folk å gjøre litt mer for miljøet. Det er ikke mer enn det egentlig, vi fikk bare lyst til å gjøre dette, og dersom det smitter over på andre så er det positivt, sier han.

Birkeland får gjenhør med Ribe søndag 17. mars i Valstrand kulturarena, og billettene er allerede lagt ut for salg.

Seks kjappe med Asbjørn Ribe

Julaften eller Nyttårsaften?

Julaften – det er en fin kveld, nyttårsaften er mer vemodig og kaos.

Ski eller skøyter?

For mye hysteri rundt ski. Å ta en tur på skøyter har mindre forventninger, så da blir det skøyter.

Number Seven Deli eller Jim Stärk?

Altfor vanskelig! Det ene hadde ikke vært uten det andre.

By eller bygd?

Litt av begge deler helst. Bor gjerne i bygd, og reiser til by for å spille… ofte.

Facebook eller Snapchat?

Bruker Facebook, for der popper ingenting opp på telefonen min. Snapchat er ikke noe for meg.

Topplue eller sixpence?

Hehe, topplue. Jeg er ferdig med sixpence nå.