Første prisvinner

ÅRETS UNGE ILDSJEL: Zxhim Hyseni gratuleres med prisen av sportslig leder i BIL Fotball, Nils Olav Bjelland.

19 år gamle Zxhim Hyseni legger ned utallige dugnadstimer for birkenesfotballen. Nå blir han hedret med en flunkende ny pris.

– Dette er en pris som ikke nødvendigvis skal deles ut hvert år, men som kan deles ut når man finner den rette kandidaten som fortjener en oppmerksomhet, sier Kjetil Aamlid til en velfylt storsal på Idrettshuset i Birkenesparken.

Som medlem av sportslig utvalg i fotballgruppa i Birkenes IL har han fått æren av å lese opp kriteriene for den helt nye prisen og juryens begrunnelse for valget av den første vinneren.

Må utmerke seg

– For å komme i betraktning må du vise gode holdninger, du må vise respekt overfor både spillere, trenere, ledere, dommere og foreldre, du må ha god oppførsel, du må legge ned en innsats utover det som er forventa, og du må utmerke deg spesielt, fortsetter Aamlid, før han leser opp juryens begrunnelse (se faktaboks) for å tildele Zxhim Hyseni den første unge ildsjel-prisen.

Klappsalvene og jubelen står i taket når 19-åringen entrer scenen for å motta pokal, diplom og gavekort av sportslig leder Nils Olav Bjelland. At det er en populær prisvinner hersker det liten tvil om.

Ydmyk prisvinner

– Det er veldig hyggelig å bli verdsatt av klubben på denne måten. Men jeg gjør det jo fordi jeg synes det er gøy, sier prisvinneren beskjedent.

Av juryens begrunnelse kan vi lese at han har lagt ned en betydelig innsats for fotballgruppa gjennom flere år, som spiller, lagleder/oppmann, trener og ikke minst som dommer. 19-åringen er den av Birkenes ILs klubbdommere som er kommet lengst, og neste sesong kan han titulere seg som kretsdommer.

– Du skal vite at du er høyt respektert av både trenere, lagledere, foreldre, spillere og oss i fotballstyret, sier Aamlid, henvendt til den unge ildsjelen.

Klar for ny sesong

– Klubben har gitt meg veldig mye. Folk er veldig hyggelige, og de stiller opp, på trening, kamp og dugnad, så jeg får veldig mye ut av å være med. Jeg vil gjerne fortsette som både dommer, trener og leder, jeg, for dette er bare gøy, sier Hyseni til Birkenesavisa.

– Vel fortjent! Vi skal nok få brukt ham til neste år også, smiler dommeransvarlig Kent Arild Ludvigsen.

– Jeg er klar, smiler prisvinneren tilbake.

21 lag

Fotballgruppas pokalfest har allerede pågått i fire timer når prisutdelingen finner sted. I tur og orden har lag og spillere på 21 lag fra 7 år og oppover blitt ropt opp på scenen for å få sine velfortjente medaljer og premier, før de har kunnet hente seg en brus og ei pølse i fotballkiosken.

Trenere og lagledere har fått blomster og rosende ord. Nå er turen kommet til klubbdommerne, imponerende 20 i tallet.

– Dommerne er kjempeviktige. Du merker ikke hvor viktige de er før de ikke møter opp, sier arrangementsansvarlig i fotballgruppa, Geir Atle Ellingsen.

– Vi er kjempeheldige som har så mange klubbdommere. Vi er vel en av få klubber i kretsen som oppfyller kravene til antall dommere, supplerer Kjetil Aamlid.

Han tror årsaken er en bevisst satsing på rekruttering av nye dommere via en egen dommeransvarlig og nå også en mentor/veileder for de yngre dommerne.

Foreldrene stiller opp

Pokalfesten fortsetter utover kvelden. Når Birkenesavisa forlater Idrettshuset står fortsatt en solid samling statuetter og pokaler og venter på å bli delt ut til årets toppscorer og årets spiller på de ulike lagene. Så vidt vi vet er det ingen pris til årets forelder, som det er mange kandidater til blant publikum. De er likevel ikke glemt.

– Vi må bare skryte av engasjementet til alle foreldrene som påtar seg verv som trenere og ledere, og som stiller opp på treninger og kamper. Uten dem hadde ikke dette gått rundt, sier Aamlid.

– Vi er ufattelig takknemlige for at de stiller opp. De skal vite at vi ikke tar dem for gitt, legger Ellingsen til.

20 KLUBBDOMMERE: Denne gjengen sørger for at Birkenes IL er en av få klubber på Agder som oppfyller fotballforbundets krav til antall klubbdommere.