Terapi for onde

KLARE: Johanne Beisland og Kine Steinbo er klare for forestilling fredag kveld.

Grusomme Gabriel, Napoleon og musa Jerry dukker opp på Birkeland til helga.

– I år satser vi på et talkshow som ramme for musikalen. Vi har gitt det navnet «Whos Bad?», og hit kommer en rekke kjente skurker for å snakke om problemene sine, sier Kine Steinbo til Birkenesavisa.

Den årlige musikalen på Folkehøgskolen Sørlandet trekker normalt godt med folk, og i to hektiske uker har elevene ved skolen øvet inn årets forestilling. En skrivegruppe på fire elever og to lærere har siden sommeren skrevet på teksten.

– Det har vært hektisk. Vi har ikke møttes mer enn syv ganger for å skrive, og dermed er det ikke tid til noe skrivesperre. Samtidig er det gøy å ha innflytelse og være med på et prosjekt fra start til slutt, sier Steinbo.

Skyr ingen midler

Når sceneteppet går opp på folkehøyskolen fredag kveld vil publikum stifte bekjentskap med blant annet Grusomme Gabriel fra Kaptein Sabeltann, Jerry fra Tom og Jerry, ulven fra Rødhette og ulven, og Napoleon Bonaparte fra den virkelige verden.

– Vi har blant annet hentet inspirasjon fra programlederen i Hunger Games, som ikke skyr noen midler for å lage en fantastisk forestilling. I vår musikal blir det hentet inn en rekke psykologer og eksperter som skal forsøke å få de onde deltakerne til å endre adferd. Det blir noen overraskelser underveis, avslører hun.

Ideen som musikalen bygger på ble skrivegruppe kjapt enige om da de møttes første gang. Hva slags karakterer som skal fylle scenen likeså. Steinbo forteller at jobben med å skrive en musikal legges ned i replikkene og samspillet mellom karakterene.

JERRY: Sofie Grønås sørger for at Sonde Guttormsen kan gå inn i rolla som Jerry med troverdighet.

God kontroll

– Fristen for å lære replikkene var mandag, og jeg har selv en rolle, så jeg er litt nervøs. Jeg var med i fjor også, og opplever at vi har bedre kontroll i år, sier Steinbo.

Lærer og musikalansvarlig Johanne Beisland er blant de som trekker i mange tråder denne siste uka før premieren. Hun er optimist på vegne av elevene og skolen.

– En vet jo aldri med disse musikalene, for vi har ikke tid til å få så mange tilbakemeldinger. Jeg håper der blir gøy og moro, og jeg har absolutt troa på det. Forestillinga passer både barn, unge og voksne og jeg tror alle skal finne noe de liker, sier Beisland.

Nye roller

Hele skolen er involvert i prosjektet. En liten gruppe med valgfag musikal har skrevet teksten, mens alle de andre elevene gjerne har fått tildelt roller de ikke har erfaring med. Sondre Guttormsen spiller Jerry, og ser fram til sceneopptredenen.

– Det er en kreativ rolle, og det er jeg fornøyd med. Det er mye sminke som skal på, og det er litt uvant, sier Guttormsen til Birkenesavisa mens han blir sminket av Sofie Grønås.

– Det er morsomt og interessant å sminke, og spesielt å få jobbe med nye farger og nærmest male ansiktene, sier hun.

Godt samarbeid

Guttormsen har noe erfaring fra teater, og har blant annet stått på scenen i en Peer Gynt-forestilling. Han merker at arbeidet med musikalen er positivt for elevene ved folkehøyskolen.

– Jeg tror dette blir en god forestilling, og jeg merker et godt samhold blant elevene. Det vil nok bare forsterke seg når vi er ferdig med dette arbeidet, sier han.

Det gode samarbeidet trekker også Torbjørn Borge fram. Han har fått seg et lite glassbur ved siden av scenen hvor han under musikalen skal traktere trommesettet.

– Musikken er jo viktig for å skape stemning under en musikal, og jeg synes det er valgt passende låter. Det er viktig, for vi ønsker å lage et godt produkt for folk på Birkeland, sier han.

MUSIKK: Torbjørn Borge og bandet sørger for at musikalen blir en musikal.