Etablerer lokalt tilbud

ROMMET: Enhetsleder for boveiledertjenesten Signe Ann Jørgensen og helse- og velferdssjef Bente Somdal fotografert ved en tidligere anledning.

Skroter tilbud i Kristiansand som i fjor kosta 270.000 kroner døgnet.

– Jeg vil rose administrasjonen for å ha fremmet saken raskt, og at vi får et så bra tilbud lokalt i Birkenes. Ikke bare kan det se ut som det blir billigere enn den avtalen vi hadde, men dette er også en tjeneste jeg er veldig glad for at vi kan ha i kommunen, sier Linda Hye (Ap).

Formannskapet gikk onsdag enstemmig inn for å etablere et tilbud for kommunal øyeblikkelig hjelp ved Birkenes sykehjem fra 1. januar 2019. Tilbudet ble lovpålagt i 2016, og fram til nå har Birkenes kjøpt tjenesten av Kristiansand kommune.

– Kommunen har vært godt fornøyd med det faglige innholdet i tilbudet ved Valhalla helsesenter. Imidlertid har flere innbyggere som har vært aktuelle for dette tilbudet gitt uttrykk for at dette har vært langt borte fra hjemmet og pårørende, og de har ønsket seg tilbud på sykehjemmet, skriver helse- og velferdssjef Bente Somdal i saksframlegget til formannskapet.

Svært høy døgnpris

Tilbudet i Kristiansand er lite brukt av birkenesinger. Ifølge Somdal benytta Birkenes seg av syv døgn i 2016, fire døgn i 2017, og syv døgn fram til september i år. I 2017 betalte kommunen 1,08 millioner kroner til Kristiansand, noe som utgjør 270.000 kroner døgnet. I år vil tilbudet koste kommunen 1,11 millioner kroner, noe som så langt gir en døgnpris på 158.571 kroner.

– Prisen gir en svært høy døgnpris. Et lokalt tilbud vil ha en betydelig lavere kostnad enn det vi betaler nå. Hva dette ender på vil belyses i budsjett- og handlingsplan 2019-2022. Det er noen usikkerhetsmomenter når det gjelder kostnader, skriver Somdal.

Hun presiserer at deler av beløpet som kommunen betaler for tjenesten finansierer observasjonssenger ved legevakten i Kristiansand. Når Birkenes nå avslutter kjøpet av tjenesten, vil utgiften til legevakttjeneste øker med 200.000 kroner (37 kroner per innbygger). Tilbudet lokalt blir sannsynligvis likevel rimeligere, for Somdal anslår en pris på 500.000 kroner i året.

Like bra tilbud

I sommer skrev Birkenesavisa om en pasient som har fått prøve tilbudet ved Valhalla. Han skrøt av behandlingen han fikk der, og var bekymret når han leste at Birkenes kommune skulle avvikle samarbeidet med Kristiansand. Den gang sa Somdal at hensikten med å bygge opp et lokalt tilbud, må være å få like god kvalitet som i Kristiansand. Det står hun ved enda.

– Ledere og ansatte ved sykehjemmet har siden i vår jobbet for å få på plass et faglig godt tilbud i Birkenes. Målet er at det skal holde samme nivå som tilbudet ved Valhalla helsesenter. Både Kristiansand kommune og Vennesla kommune har vært behjelpelige i arbeidet og vi har fått mange nyttige innspill til organisering og innhold, skriver Somdal.

Politisk fikk prosjektet en trang fødsel da rådmannen uten å konferere kommunestyret sa opp avtalen med Kristiansand med virkning fra 1. januar 2019. I kommunestyret i februar uttalte flere seg kritiske til prosessen. I formannskapet var det kun Hye som tok ordet denne gangen.