Får bo i fjøset

FÅR LOV: Politikerne i Birkenes gir Silje Birkeland tillatelse til at deler av det nye fjøset på Øvre Birkeland kan brukes til boligformål. Fra venstre Trygve Endresen (H), ordfører Anders Christiansen (Ap), Silje Birkeland og Torbjørn Bjorvatn (KrF).

Politikerne vender tommelen opp for at deler av det nye fjøset kan benyttes til boligformål.

– De som går mot dette må ha et hjerte av stein, for her er det snakk om at de ønsker at bestemora skal kunne bo på fjøset. Det er nok av eksempler på fjøs som er brukt til andre ting, og det er nok av tomme gårdsbruk i denne kommunen, sier Odd Gunnar Tveit (Frp), og legger til:

– Dette har blitt et veldig fint bygg, ja, nærmest ett landemerke i Birkenes.

Bær framfor kyr

Planutvalget dro onsdag ettermiddag på befaring på Øvre Birkeland. Som Birkenesavisa tidligere har omtalt, har Silje Birkeland bygget opp fjøset igjen etter at det brant ned. Nå ønsker hun at deler av det nye fjøset kan brukes til boligformål.

– Det nye fjøset er større enn det gamle, og selv når andreetasjen brukes til boligformål, har vi større areal disponibelt til landbruket enn før. Gården har for lite areal til at vi kan satse på dyr, sier Birkeland under befaringa.

Hun har derfor planta en rekke bærbusker på eiendommen, og som gartner satser hun litt annerledes enn hva som krever et stort fjøs.

– Jeg trenger ikke så mye plass i en driftsbygning med tanke på hva jeg driver med, sier hun.

Framtidig inntektskilde

Argumentasjonen utenfor fjøset møter forståelse for blant politikerne. Et enstemmig utvalg går inn for å gi Birkeland dispensasjon. Det til tross for at administrasjonen ber dem si nei.

– Jeg synes ikke at denne saken er så vanskelig at det ikke skal kunne gis dispensasjon. Det er en fordel for både kommunen og gården at det er drift på stedet, og KrF foreslår at det gis dispensasjon, sier Geir Colbjørnsen (KrF).

Arbeiderpartiets Linda Hye understreker at Birkeland fortsatt kan ta hensyn til landbruksinteressene på grunn av fjøsets størrelse, og stiller seg bak KrF sammen med de andre partiene.

– Dette er en framtidig inntektskilde som styrker drifta på gården. I framtida kan dette leies ut til lakseturister eller annet. Dette er utelukkende positivt, sier Arnt Olav Furuholt (Sp).