Klare for rikssendt finale

I sofaen: Jonas Brennsæter, Børge Brakestad, Gabriel Teistedal, Anders Erlandsen, med Mathias Torjussen Gjone i fanget.

Fem gutter reiser fra loftet på Møglestu til scenen på Telenor arena.

Finaleplass i Melodi Grand Prix Junior (MGPjr) henger høyt. I år fikk NRK inn 700 bidrag og av disse er det plukket ut ti finalister. De kaller seg «Nameless 5», men det er ikke «soundless», «hearless» eller «jokeless» når man møter de fem som har tatt steget fra loftet i Rødbygget på Møglestu, til Telenor arena på Fornebu.

– Jeg har lenge tenkt i den retning, selv om de andre nok har ment at det var å sikte litt høyt, sier Mathias Torjussen Gjone, som for øvrig er Lillesands alibi i bandet som har fire av fem medlemmer fra Birkeland.

FOTO: TROND ARE GJONE

Lang vei

De heter Nameless 5, men er ikke navnløse. Bandet består av Jonas Brennsæter, Anders Erlandsen, Børge Brakestad, Gabriel Teistedal fra Birkeland og Mathias Torjussen Gjone fra Lillesand.

I virvaret av instrumenter, stemmer, spøk og latter er det vanskelig å få med seg hvem som mener hva, og bandet har ingen pressetalsmann. Det er tydeligvis en såkalt flat struktur hvor alle mener noe og alle sier det de mener.

Gitar- og bandlærer ved BLINK (Birkeland og Lillesand interkommunale kulturskole) Geir Espen Flesje er litt mer strukturert. Han har stått for, og står fortsatt, for opplæringen og innøving.

– Jeg så nok tidlig at dette kunne bli et fint samspillprosjekt, men at de skulle drive det så langt som de har kommet nå, hadde jeg nok ikke tenkt meg, sier Flesje.

Han var med til Oslo på audition hos NRK, og som kommer til å sitte på første rad når finalen går av stabelen i Telenor Arena 3. november.

– Men det er guttene som har gjort jobben og arbeidet hardt for å komme dit de har kommet nå. Jeg kan til nød sole meg litt i glansen, sier Flesje.

Lokal berømmelse

Bandet er ikke ukjent i nærmiljøet. De har nå spilt sammen i litt over tre år, og har opptrådt ved en rekke anledninger både i Lilllesand og på Birkeland.

– Debuten hadde vi på Lillesand senter, og jeg husker at det var skumle greier. Vi var vel så nervøse at det ble lite samspill, sier Børge.

Til tross for mange avbrytelser og digresjoner forteller han litt om utviklingen fra loftet på Møglestu.

– Vi har jo deltatt på ungdommens kulturmønstring. Første gang fikk vi mye skryt, og ble kåret til publikumsfavorittene, men vi var for unge til å gå videre. Andre gang vi deltok gikk vi videre både til fylkes- og landsfinale, sier Børge.

– I år er det er MGPjr som er storsatsingen, og det er mye som må på plass, sier Jonas.

FOTO: TROND ARE GJONE

Lurt av NRK

Guttene skriver både melodier og tekster selv, og det er vanskelig å peke ut en melodiskriver og en tekstforfatter.

– Det går for så vidt greit å skrive melodiene, men tekstene er det litt verre med. Og vi fikk veldig dårlig tid når vi skulle sende demo til NRK, men vi klarte det, sier Gabriel.

I fjor ble bandet også plukket ut til audition. Da hadde NRK 1.255 bidrag, og 25 skulle videre. I år var det 700 bidrag som ble vurdert. 26 ble innkalt til audition og ti gikk videre til finalen.

– I fjor bomma vi litt på sceneopptreden, og gikk ikke til finalen. I år fikk vi litt hjelp av Hellen, og da satt det som et skudd på scenen da vi var på audition, forteller fem ivrige gutter som er nøye med å nevne Geir Espen også:

– Vi hadde ikke kommet dit vi er nå uten Geir Espen. Det er ihvertfall helt sikkert, og foreldrene våre har jo tålt mye både lyd og ulyd fra gutterommet, sier Mathias.

Og så har de mye gøy med at NRK lurte hele gjengen trill rundt.

– NRK fortalte oss at det var så vanskelig å plukke ut finalistene at vi måtte inn til Oslo en gang til. Da kom de med mange umulige spørsmål og de sa at de måtte teste at vi hadde noe i hodet også. Vi kunne jo omtrent ikke svare på noe – ihvertfall ikke hvem som var finaledeltaker i 2008 fra Trøndelag, sier guttene litt sånn om hverandre og i munnen på hverandre, og legger til:

– Men etter hvert gikk det opp for oss at det bare var tull og at alt ble filmet med skjult kamera for å vises senere.

Til Fornebu

Telenor arena rommer 16.000 publikummere, og i fjor ble billettene solgt ut på 30 sekunder.

– Er dere nervøse?

– Egentlig ikke enda hvert fall, og det er jo bare 15.000 flere enn vi har spilt for i Birkeneshallen. Men det blir mye å tenke på, så sangen må sitte før vi går på scenen og vi får instruksjoner om hvilke kameraer vi skal se inn i, og hvor vi skal stå og sikkert også tusen andre ting, sier Mathias.

Og kjenner vi NRK rett, så blir det noen hundre hylende ungjenter foran scenen som kan gjøre det vanskelig for ungdommer fra Birkeland og Lillesand å konsentrere seg om musikk og kameraføring.

Men før finalen arrangerer NRK en ukes leir for finaledeltakerne. Der skal deltakerne bli kjent med hverandre og bli trygge på teamet bak produksjonen.

Fanklubb

– Bandet gir dere vel et flørtefortrinn i forhold til andre 14 åringer?

Det smiles og hyles i sofaen, og et par stykker utpekes til gjengens superflørtere. Alle er imidlertid enige om at det er ikke noe minus å være en av «Nameless 5» når det kommer til jenter.

Så vidt guttene vet, så er det ikke opprettet noen organisert fanklubb enda, men det kommer nok.

– De som vil kan følge oss på Instagram. Der er heter vi nameless5 og legger ut noe av og til, sier de fem til Birkenesavisa.

Da gjenstår det bare å krysse fingre og tær og ønske guttene lykke til i begynnelsen av november.