Kombinerer materialer

KUNSTNER: Siri Sinding-Larsen har laget månedens bilde.

Hun lager hus med nål, tråd og farger.

– Jeg liker å prøve meg fram, og synes det er greit å kombinere materialer. Det gir meg mye glede og kreativitet, og som oftest får jeg lyst til å lage noe nytt, før jeg er ferdig med deg jeg holder på med, sier Siri Sinding-Larsen til Birkenesavisa.

Månedens bilde i Birkenes og Lillesand Malerklubbs utstilling på biblioteket er ikke noe tradisjonelt maleri. På lerretet har derimot kunstneren skapt et motiv med nål, tråd og farge. Slikt er det rom for i malerklubben, og det er hun glad for.

– Hjemme maler jeg på kjøkkenet, og syr i stua. I tillegg har jeg en vev, så det er godt jeg bor alene så jeg ikke trenger å rydde for noen, sier hun.

Ikke for dypt

Det begynte med nål og tråd, før hun seinere tok fatt på malerkosten. Så begynte hun å kombinere, og har ikke sluttet med det. Månedens tema for utstillinga er hus, og det passer Sinding-Larsen godt.

– Med flere arkitekter i familien er jeg veldig glad i hus. Jeg lager mye annet også, men som regel får jeg plass til et hus, sier hun, og forklarer fascinasjonen for hus:

– Et hus må jo ha en dør, og vinduer, for det bor jo mennesker i huset. Det er jo menneskene som er interessante, og de kommer i utrykk gjennom form og farge på huset.

Hun stopper opp, og slår fast at samtalen ikke må bli for dyp. Det er lite symbolikk og skjult mening bak bildene hennes, hevder hun.

– Jeg forsøker likevel å fange følelser, mine egne følelser. Det viser ser ofte i bildene. De blir lyse om jeg har lette tanker, og mørke om det er litt tyngre tanker, sier Sinding-Larsen.

Viktige farger

Hun er ikke veldig flink til å lage skisserer før hun setter i gang, men gjør det ofte. Sjeldent blir resultatet slik hun hadde sett for seg på forhånd.

– Styrken i det er jo at det hele blir mer impulsivt. Jeg bruker ikke alt for mange farger, men jeg har noen som jeg bruker mye. De fargene som er mine, går igjen i de fleste bildene, sier hun.

Mens noen av fargene gjør henne glad, gjør andre henne trygg. Noen farger inspirerer henne. Det å glede seg over å skape noe er det viktigste for henne når hun syr og maler.

– Noen liker å lage mat, men jeg liker å male. Jeg gir vekk de fleste av bildene, og er ikke noe flink til å selge, så det er i alle fall ikke derfor jeg driver med dette, sier hun.

Åpner huset

Av og til selger hun mange bilder, vel og merke. Som nå hun åpner hjemmet sitt, og inviterer nysgjerrige inn for å se på produksjonen. Det hender en gang i blant.

– Det er jo noe av det gøyeste jeg gjør, men det er mye arbeid å henge opp alle bildene og gjøre det klart til en visning hjemme. Nærmest hele huset blir tatt i bruk, og de gangene jeg har gjort det, har det kommet mye folk, sier hun.

For øvrig har hun en liten oppfordring ette å ha deltatt på demensdagen forrige uke.

– Det blir sagt at det å spille et instrument, og det å male er noe av det fineste du kan gjøre for å hindre demens. Det er verdt å ta med seg, sier Sinding-Larsen.

HUS: Denne månedens bilde er laget av Siri Sinding-Larsen, og er en del av utstillinga på Birkeland bibliotek som medlemmer av Birkenes og Lillesand malerklubb står bak. Månedens tema er hus.