Venter på flomavklaring

KONDEMNERT: Kommunens driftsbygning på Tollnes ble kondemnert etter flommen i 2017.

Kommunens nye driftsbygning til seks millioner utsatt på grunn av flommen.

– Stikkordet i denne saken er flomsikring. Dette er en solid investering, og det blir en enda større investering om området skal sikres for flom i framtida. Hvis det ikke lar seg gjøre å sikre området for flom, er det feil å investere her, sier Gunnar Høygilt (H) i formannskapet torsdag.

Driftsenheten i kommunen har behov for ny driftsbygning, og etter å ha vurdert Tveide som aktuelt område, foreslås det å legge driftsbygninga på Tollnes. Prosjektet har en investeringsramme på seks millioner kroner, og skal legges ut på anbud. Driftsbygninga skal bygges i tre.

– Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) holder på med et prosjekt som avsluttes i høst, og som skal presenteres kommunen. Vi kan heve tomta for dette bygget, men det løser ikke problemet. Selv om bygget står tørt vil vi ikke kunne komme fram til det tørrskodd ved flom, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Vil ha ny vei

I saksframlegget til politikerne foreslås det å heve terrenget én til én og en halv meter der hvor driftsbygninga skal bygges. Dette, sammen med framtidige tiltak i området, anslås å være tilstrekkelig for å sikre bygget mot flomutfordringer lignende det området ble utsatt for i fjor.

– Også 3B Fibreglass er avhengige av en bedre tilførselsvei. Jeg vil derfor utsette denne saken til vi vet hvordan forholdene blir på Tollnes i framtida. Det er godt mulig NVE ender opp med et prosjekt som er langvarig, sier Christiansen.

Det får han støtte for i formannskapet. Kommunalsjef for samfunnsutvikling, Halvor Nes, forteller at det i utgangspunktet er ønskelig med framdrift i byggeplanene.

Tilstede i området

– Vårt problem er at vi må sikre framdriften. Vi har et bygg som er kondemnert, og ikke lar seg bruke. En utsettelse vil bety noe for oss, og det er kritisk. Vi har behov for areal og er presset på dette, sier Nes, og legger til:

– Med ikke alt for store kostnader kan vi sikre dette mot flom. Det er vanskelig å tenke seg tekniske installasjoner, og brannstasjonen bort fra området, så kommunen vil uansett ha en tilstedeværelse i området.

En alternativ plassering på Tveide forkastes av hensyn til sambruk.

– Vi kan vente på NVE, men de kan skissere en løsning som både må finansieres og bygges over tid, sier Nes.