Europas uberørte reisemål

VERDT ET BESØK: Den nederlandske provinsen Friesland er på listen over de ti destinasjonene du bør besøke i 2018, ifølge Lonely Planet. FOTO: Ludovic Maisant/heims.fr

Du har ikke sett Europa selv om du har vært i Roma og Paris. Lonely Planet har kåret verdensdelen beste reisemål, og sjansen er stor for at du ikke har vært der.

Emilia-Romagna, Cantabria, Friesland, Kosovo, Provence, Dundee, De små Kykladene, Vilnius, Vipava Valley og Tirana. Ifølge Lonely Planet er dette de ti beste europeiske reisemålene i år. Felles for dem er at de er nokså ukjente og ikke altfor preget av masseturisme, ifølge reisebokforlaget.

– Dette er steder som appellerer til folk med mer reiseerfaring og større utforskertrang, sier Olga Gjerald, førsteamanuensis på Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger (UiS).

– Av ulike grunner har ikke disse destinasjonene vært så tilgjengelige for turisme tidligere. Årsakene er blant annet krig og ettervirkninger, lite utviklet infrastruktur og generelt lite informasjon om hvorfor man skal reise dit, sier Gjerald.

Vi har snakket med reisevante personer som har besøkt noen av disse foreløpig nokså uberørte feriedestinasjonene. Vipava Valley i Slovenia, den nederlandske provinsen Friesland og den spanske provinsen Cantabria er ikke nevnt nedenfor, men de er også blant årets ti beste europeiske destinasjoner, ifølge Lonely Planet.

DESIGN: I september åpner Skottlands første designmuseum, i Dundee. Museet har fått fart på byens utvikling, mener førsteamanuensis Olga Gjerald ved Norsk hotellhøgskole / UiS. FOTO: Andrew Milligan / PA Wire

Sju «må se»-steder i Europa: Dundee, Skottland

– Det har vært publisert lite informasjon om hvorfor man skal reise til Dundee. Personlig liker jeg den skotske byen godt og synes det er bra at den er med på listen, sier Olga Gjerald i UiS.

Dundee ligger nord for Skottlands hovedstad Edinburgh og er landets fjerde største by. Ifølge Gjerald er dette en by som har vært i skyggen av de mer etablerte reisemålene Glasgow og Edinburgh.

– De siste årene har Dundee seilt opp som et senter for design og moderne kunstformer. Designmuseet V & A, som åpner i september, kan ta mye av æren for byens utvikling, forteller Gjerald.

TOPP TI: Øygruppen De små Kykladene er blant Europas «topp ti»-destinasjoner, ifølge Lonely Planet. Øyene er mindre besøkt av turister enn øygruppen Kykladene. FOTO: Franck Guiziou / NTB scanpix

De små Kykladene, Hellas

– Mange nordmenn har vært på Paros, Naxos og Ios, alle en del av Kykladene. Hit er det flere turoperatører som arrangerer turer. Skal man til De små Kykladene, må man derimot legge inn en større reiseinnsats, forteller Gjerald.

De små Kykladene er et samlenavn på de greske øyene Donousa, Iraklia, Koufonisia og Skhinousa, samt flere ubebodde øyer. De ligger samlet mellom de store øyene Naxos og Amorgos.

Ønsker du å dra til et sted naboen ikke har vært, er de De små Kykladene verdt omveien. Øyene er et paradis for naturelskere og alle som foretrekker fredelig tur- og strandliv framfor partystemning og myldrende restaurantstrøk.

Provence/Marseille, Frankrike

– Alle har vel vært i Provence?

Det er det første reisebok-skribent Sondre Sommerfelt sier når han får høre at Provence er på Lonely Planets liste. Selv ser han ikke på regionen som uberørt, men som et vanlig reisemål for nordmenn, ikke minst pensjonister. Sommerfelt er til gjengjeld svært glad i kystbyen Marseille, som ligger i regionen.

– Dette er en av de få store byene i Vest-Europa som enda ikke er blitt gentrifisert, sier Sommerfelt.

Han forklarer at byen er røff, ganske skitten og mangler det nettet av gang- og sykkelstier som mange andre europeiske byer har i dag. Marseille er autentisk, akkurat slik Sommerfelt liker det.

LITE TURISTER: For tre år siden var det nærmest ikke turister i Albania og i hovedstaden Tirana, ifølge reiseforfatter Gunnar Garfors. I dag er Albania blitt et populært reisemål. FOTO: Wiktor Nummelin/TT

Tirana, Albania

Tirana er en typisk partyby, ifølge reiseforfatter Gunnar Garfors.

I Albanias hovedstad får du mat, drikke og uteliv til et lavere prisnivå enn mange andre steder i Øst-Europa. Du kan også ta en tur med Dajti-ekspressen, en taubane som går fra den østlige delen av hovedstaden til Dajti nasjonalpark. Her vil du få oversikt over hele byen.

– Da jeg var i Tirana for tre år siden, var det nesten ikke turister her. Det har endret seg, sikkert fordi Lonely Planet for to år siden skrev at Albania var et av de beste landene å dra til i 2016, sier Garfors, som har vært i alle landene i verden.

Kosovo

Listen til Lonely Planet inneholder ikke bare byer, men også en dal, en hel provins og et helt land, nemlig Kosovo.

– Dette er et fint land for dem som liker god mat og drikke og fine fjellturer, sier Garfors.

Han sikter til fjellområdene i vest og hovedstaden Pristina, der du kan nyte gastronomien.

– Pristina er en sjarmerende by, perfekt for livsnytere, sier Garfors som anbefaler å kombinere en tur til Kosovo med et besøk til Albania. Begge landene var tidligere utilgjengelige for turister flest, på grunn av krig og lite infrastruktur.

GAMLEBY: Reisebokforfatter Gunnar Garfors er særlig begreistret over gamlebyen i Litauens hovedstad Vilnius.
FOTO: Ints Kalnins/Reuters

Vilnius, Litauen

– Vilnius er en historisk hovedstad med en utrolig fin brosteinsbelagt gamleby, forteller Garfors.

– Det er derimot ikke en by der du kan forvente at folk kommer bort til deg for å slå av en prat. Atmosfæren er ganske kald, men folk er jo ganske kalde i Norge også, legger Garfors til.

Fra Vilnius oppfordrer reiseskribenten oss til å ta toget videre til Minsk i Hviterussland.

– Jeg mener det er et enda mer spennende land å dra til. Bare togturen vil gi deg en smakebit av Eks-Sovjet tiden, sier han.

Hviterussland er kjent som «Europas siste diktatur». Nylig forenklet landets myndigheter visumreglene, noe som gjør det mulig å reise til landet visumfritt i fem dager.

Emilia-Romagna, Italia

– Den italienske regionen Emilia-Romagna strekker seg fra kyst til kyst på tvers av det nordlige Italia. Området er kjent for sitt rike kulturliv, med blant annet sommerfestivaler, konserter, kunstutstillinger og historiske byer som Modena, Ferrarra og Bologna, forteller Linn Krogh Hansen.

Hun er bloggeren bak «Linns Reise» og ble kåret til Årets reiseblogger 2018 på reiselivsmessen i Oslo.

I Emilia-Romagna finner du også de to kjente badebyene Rimini og Riccione.

– Langgrunne strender med myk sand og innbydende skalldyr- og pastarestauranter på rekke og rad gjør disse byene til et godt valg for både par og familier. Men prøv å unngå å reise hit i slutten av juli og i begynnelsen av august, på grunn av store mengder turister, advarer Hansen.

Kritisk til guidebøker

Det er mange som ikke klarer seg uten en guidebok når de skal på tur. Reisebokforfatter Gunnar Garfors, derimot, bruker guidebøker til å finne ut hvor han ikke skal reise.

– Se på Lonely Planet for eksempel. De skriver om ukjente steder du «må» oppsøke, og slik bidrar de til at stedene blir mer turistifiserte, sier Garfors, som ikke forstår poenget med å dra til steder for å møte andre turister.

Reiseskribent Sondre Sommerfelt er også kritisk til Lonely Planets lister over hvor du må dra.

– De må finne nye destinasjoner hvert år. Det går ikke an å kåre de samme to år på rad, så destinasjonene de trekker fram, er gjerne steder som ikke er blitt hausa opp på en stund og trenger ny oppmerksomhet, sier han.

Ifølge sjefen for PR og kommunikasjon hos Lonely Planet, Laura Hamilton, er listen over de ti beste destinasjonene i Europa langt fra tilfeldig.

– Våre europeiske eksperter har anbefalt det de mener bør sees i Europa. Disse forslagene har videre blitt rangert av et dommerpanel i Lonely Planet. Panelet har vurdert stedene ut fra kriterier som «wow-faktor» og aktualitet. Ut fra dette har panelet laget en liste med oversette steder som de mener kan by på noe friskt.

Lonely Planet kritiseres også for å lokke turiststrømmer til stedene de lister opp. Hamilton er ikke enig.

– Det er mange andre faktorer som avgjør om det kommer flere turister til et sted, for eksempel bedre transportmuligheter, forandringer i infrastrukturen og økonomiske faktorer.

Hun forteller at de skriver om de mer ukjente stedene for å få folk til å oppsøke andre reisemål enn de som allerede er mye besøkt.

– Denne listen viser at det finnes utallige flotte opplevelser over hele Europa. Vi ønsker å oppmuntre reisende til å finne de skjulte perlene.

Hanna Skotheim