Skadet for livet

Fikk lov til å slå kameraten, men nå må han i fengsel.

En mann i 20-årene bosatt i Birkenes er i Aust-Agder tingrett dømt til ett års fengsel etter å ha slått kameraten i hodet. Mannen må også betale oppreisning på 120.000 kroner.

Det var i vinter de to møttes nattestid i Grimstad. Fornærmede skyldte på tidspunktet tiltalte rundt 6.000 kroner, og gjennom meldinger hadde de avtalt å møtes for at fornærmede skulle betale gjelda. Retten legger til grunn at de begge var godt beruset. Tiltalte hadde denne kvelden drukket én liter sprit, mens fornærmede hadde inntatt kokain, alkohol og brennevin og andre rusmidler.

Like forklaringer

De to forklarer seg i retten relativt likt om hva som skal ha skjedd. Tiltalte skulle betale deler av lånet, 3.000 kroner, men hadde bare med seg 2.000 kroner til møtet. Fornærmede sa da til tiltalte at tiltalte kunne få lov å slå ham på grunn av gjelda. Dette forsøkte så tiltalte, men fornærmede dukket unna. Dermed fikk tiltalte slå en gang til, denne gangen mens fornærmede holdt armene rett ned og bak ryggen, og ikke dukket unna.

Fornærmede forteller at han så for seg å få ett lite slag på trynet. Tiltalte forteller at han slo så hardt han kunne, med et svingslag fra høyre. Han siktet ifølge forklaringen på kinnet, men traff tinningen, og fornærmede gikk i bakken. Gjelden som utløste slaget er i dag slettet, men fornærmede skal ha lånt 2.000 kroner to ganger i ettertid. De anser seg ikke lengre som venner, men heller ikke uvenner.

I retten kjente tiltalte seg skyldig etter tiltalen om å ha grovt skadet en annen manns kropp. De to tidligere kameratene er også enige om oppreisningsbeløpet på 120.000 kroner.

Livreddende innsats

Som følge av slaget fikk fornærmede en hjerneblødning. Han har fått operert inn et dren fra venstre side av hodet, og ned i buken, som skal hindre blodansamling i hodet. Han må regne med å ha dren i hodet resten av livet. I retten ble det forklart av helsepersonell at fornærmede fikk livreddende behandling etter slaget, og at han må forvente livslang oppfølging av lege.

– Det er på det rene at fornærmede samtykket i å bli slått. Det er imidlertid åpenbart at samtykket ikke omfattet kroppsskade. Tiltalte hadde heller ikke noe grunnlag for å oppfatte samtykke slik at han straffefritt kunne kroppsskade fornærmede, skriver tingrettsdommer Leif Petter Tranum i dommen.

Klarer ikke jobbe

Aust-Agder tingrett mener det er formidlende at tiltalte erkjenner skyld. Fornærmedes samtykke til voldsbruk teller også formidlende, men retten påpeker at dette svekkes av at tiltalte gikk svært mye lengre i slagets utførelse og styrke enn fornærmedes samtykke. Tiltalte får straffereduksjon på en fjerdedel, og ender opp med en straff på ett år i fengsel.

Da saken var opp i retten ble det klart at fornærmede siden hendelsen har vært 100 prosent sykemeldt, med unntak av en liten periode hvor han arbeidet 20 prosent. Dette ble for mye, for han sliter med hodepine og konsentrasjonsvansker. Fornærmede ser ifølge dommen for seg at han må finne seg annet arbeid, som ikke er så krevende for hodet.