I pappas bilspor

FAR OG DATTER: Mens Natalie Vehusheia Stensvand er debutant, har pappa Thomas 21 år på baken som bilcrossfører. Bilen han kjører, en 1969-modell Volvo 164, har vært kjørt av flere lokale førere. Thomas fant den på en låve i Songdalen for tre-fire år siden og har siden restaurert den.

Thomas Stensvand har kjørt bilcross i mer enn 20 år. Søndag kjørte datteren Natalie (15) sitt første ordentlige løp, da KAK arrangerte sitt årlige klubbløp på Rugslandsbanen.

– Jeg synes stort sett alt med motor er gøy, og når pappa har vært med så lenge, så har jeg mast meg med, smiler Natalie Vehusheia Stensvand der hun sitter på kanten av panseret på sin Toyota Corolla stasjonsvogn.

Det vil si, det er bare karosseriet som kommer fra Toyota-fabrikken. Motoren er en V6 fra Ford Explorer, og understellet satt opprinnelig på en Volvo. Derfor har bilen, som pappa Thomas har bygd opp, fått navnet «Toyvofo».

– Ja, det er jeg som er mekaniker, men hun er veldig flink til å hjelpe, og det må hun, ellers får hun ikke lov til å holde på med dette, bedyrer Thomas Stensvand.

Kjørte ut

Å ha en pappa som mekaniker er mer enn praktisk når en kjører bilcross. Det er nemlig ikke sjelden at bilen må innom depotet for litt grovmekking mellom heatene.

Søndag fant Natalie det for godt å styre rett i en jordvoll i andre heat. Det medførte at fronten på bilen ble trykt nesten helt inn i radiatoren, og friskusen fra Herefoss måtte kjøre litt forsiktig i finalene.

Der ble det til slutt en 7. plass i juniorklassen. Pappa Thomas hadde ikke marginene på sin side denne gangen og måtte finne seg i en nest siste plass i bilcross senior.

Stor aktivitet

Familieduoen var to av nærmere 70 førere som stilte opp da KAK (Kristiansand Automobilklubb) inviterte til klubbløp på Rugslandsbanen sist søndag.

KAK er nå en av de mest aktive motorsportsklubbene i landet, med aktivitet i fem ulike grener; bilcross, rallycross, rally, crosscart og drifting.

Tidligere i år har klubben arrangert norgesmesterskap i både rally og drifting. De tre årlige åpne løpene på klubbens bane på Rugsland samler vanligvis førere og biler fra hele Sør-Norge.

FORNØYD MED 3. PLASS: – Veldig greit, det. Jeg lå an til andreplass ganske lenge, men den hadde jeg mista i alternativen uansett, sier Hege Nyhaven, som tok en tredjeplass i juniorklassen. 18-åringen har kjørt bilcross i fire år og framhever det gode miljøet og adrenalinkicket hun får av å kjøre, som det beste med sporten.

Dobbel hjemmeseier

Søndag hadde deltakerlista et mer lokalt preg, og det var mange birkenesnavn å se.

I bilcross senior ble det sågar dobbel hjemmeseier ved Jon Ola Kile fra Herefoss og Svein Helge Jansen fra Birkeland. Begge kjørte friskt også i de innledende rundene, og kom til finalerunden med to seire hver.

Jonny Hauge, som kjørte sitt første løp etter en flere år lang pause, kjørte inn til en svært respektabel 6. plass i klassen i sin godt voksne Ford Escort stasjonsvogn.

I juniorklassen tok Lasse Flakk andreplassen bak Alf Olav Askland, mens Hege Nyhaven kjørte inn til tredjeplass etter å ha vært oppe og snust på andreplassen i finalen.

God rekruttering

Til finalen i bilcross damer kom Elisabeth Jansen med to strake seire, for så å bli slått av Sandra Fidje Olsen. Olsen kjørte det remmer og tøy kunne holde dagen igjennom og tok faktisk 5. plassen i åpen klasse, det vil si i guttas A-finale.

Som eneste deltaker i rallycross over 2,4 liter hadde Pål Fidjeland den letteste veien til klubbmestertittelen. Han leverte likevel flere bevis på at det er god fart i den hvite Volvoen. De fem deltakerne i crosscart ga også publikum valuta for oppmøtet, samtidig som de viste at det gror godt i det lokale motorsportmiljøet.

VANT: Jon Ola Kile (9) tar teten foran Alexander Beisland (4), Tommy Svendsen (3) og Ole Jørgen Bakkan (21) i et av de innledende heatene. Kile vant begge de innledende heatene og var først over mållinja også i finalen i bilcross senior.

DRAMATIKK: Det så dramatisk ut da Lasse Stokkeland ble pressa inn mot autovernet og Volvo’en ble kasta i været og rulla fire-fem ganger før den landa på hjulene. Men føreren kunne krabbe uskadd ut av bilen, som ble frakta vekk med hjullaster.

SNURRA: Sandra Fidje Olsen (301) satsa friskt i hver sving og måtte tåle noen snurringer i løpet av dagen. Thomas Stensvand (6) klarer akkurat å styre unna.

DREVEN: Svein Helge Jansen vet nøyaktig hvor mye gass han kan gi før Volvo’en snurrer. Det gjorde den ikke en eneste gang søndag, og birkelendingen kunne kjøre inn til 2. plass i bilcross senior.

UNGE REKRUTTER: I en crosscart kan de aller yngste (fra 8 år og oppover) få en første smak av bilcross- og rallycross-sporten. På Rugslandsbanen søndag var det fire deltakere i klubbløpet og en gjestefører. Fra venstre ser vi Dennis Vik, Vetle Try, Malin Raen, Hans Kristian Raen og Ole K. Spilling.