Skeptisk til oppsigelse

ØYEBLIKKELIG HJELP: Det er her på Valhall på Lund i Kristiansand tjenesten kjøpes.

Skryter av tjenesten kommunen kjøper av Kristiansand. Nå kan det bli aktuelt å bygge opp tilsvarende tilbud lokalt på Birkeland.

– Slik vi opplever våre innbyggere ønsker de å være på Birkeland. Ikke minst med tanke på nærheten til pårørende, sier helse- og omsorgssjef i Birkenes Bente Somdal.

Siden 2016 har alle landets kommuner vært pålagt å ha et tilbud om døgnopphold for helse- og omsorgstjenester til pasienter og brukere med behov for øyeblikkelig hjelp. Så langt har Birkenes kommune kjøpt denne tjenesten av Kristiansand, men som Birkenesavisa tidligere har meldt er avtalen med Kristiansand sagt opp.

Om seks måneder, når vi skriver 2019, må Birkenes ha et alternativ på plass. Somdal forteller Birkenesavisa at de er i en prosess med å kartlegge ulike løsninger. Allerede nå har kommunen fått på plass et tilbud for pasienter med psykisk helse- og rusmiddelproblemer. Det som gjenstår å få på plass er tilbudet til pasienter med somatisk, altså fysisk, sykdom.

– Vi skal blant annet i møte med Kristiansand for å se på mulighetene for å reforhandle avtalen som er sagt opp, sier Somdal.

God erfaring

Blant birkenesingene som har erfaring med tilbudet om øyeblikkelig hjelp på Valhalla i Kristiansand er Ole Birkenes. Han gjestet nylig institusjonen, og kan ikke skryte nok av tilbudet.

– Jeg har vært mye på sykehus, men dette tilbudet er så totalt uten sidestykke. Jeg har rett og slett aldri vært ute for noe lignende. De som jobber der er rett og slett engler, sier Birkenes.

Han mener det er forferdelig at kommunen har sagt opp avtalen, og er redd kommunen ikke klarer å etablere et like godt tilbud lokalt på Birkeland.

– Per i dag finnes det ingenting i kommunen som kan måle seg med dette. Jeg kan rett og slett ikke få skrytt nok av tilbudet på Valhalla, og det kan heller ikke andre birkenesinger som har førstehånds erfaring, sier Birkenes til Birkenesavisa.

Vil unngå flytting

For kommunen er det viktig å legge til rette for gode pasientforløp, med gode overganger. Somdal påpeker at det er uheldig om skrøpelige eldre flyttes for mange ganger.

– I utgangspunktet er tilbudet om kommunal øyeblikkelig hjelp tidsbegrenset til 72 timer. Legger vi tilbudet lokalt på Birkeland reduserer vi flyttinga, fordi vi ikke nødvendigvis trenger å flytte pasienten selv om vedkommende får et annet tilbud, som eksempel i korttidsavdeling i etterkant av øyeblikkelig hjelp-oppholdet, sier hun.

Med tilbudet om øyeblikkelig hjelp i en annen kommune, blir det nødvendigvis mer flytting. Somdal avviser at kvaliteten på tilbudet på Valhalla har noe å si for at kommunen nå ser på alternativer.

Like bra lokalt

– Kvaliteten på Valhalla er veldig bra. Dette handler mer om nærhet, og litt om økonomi. Vi har ganske få liggedøgn på Valhalla, og må se på innholdet i denne tjenesten, sier helse- og omsorgssjefen.

– Kan et lokalt tilbud på Birkeland bli like godt som det i Kristiansand?

– Ja, det må være målet vårt. Går vi for å bygge opp dette selv vil vi hente erfaringer fra eksisterende tilbud, sier Somdal.

I løpet av høsten får politikerne en sak til behandling om framtida for denne tjenesten. Ifølge helse- og omsorgssjefen er det tidsnok til å kunne stable et tilbud på beina lokalt her på Birkeland.