Samling etter 68 år

I parken: Praten går lett når Solveig og Andor Sandsmark, Ole Aasen, Jette Maria Mollestad, Bjørg Aasen, Odd Arne Haugen og Inga Halvorsen møtes i parken.

Avgangselevene fra 1950 møttes hvert år til gjentreff.

– Hver gang vi møtes, har vi det bra. Vi er venner for livet, sånne er gode å ha, synger Halvdan Sivertsen, i den kjente låten.

Han var ikke tilstede på gjentreff på folkehøyskolen – han er for ung til det. De som møttes var avgangselever fra realskolen på Birkeland i 1950, og det var det året Sivertsen ble født.

Ole Aasen og Jette Maria Mollestad leder an i arrangementskomitéen og ønsker tidligere klassekamerater fra 68 år tilbake i tid velkommen.

– Vi var nesten tretti i klassen i 1959. Etter hva jeg har funnet ut er 16 fremdeles i live, og det kommer faktisk 11 på festen i dag. Og så er det noen som har ektefeller med seg, og da blir vi 16 som samles, sier Aasen.

Praten går livlig. Husker du den gang, og husker du da. Og en journalist som ikke har vært i bygda mer enn 28 år får servert adskillig både skolehistorie og kulturhistorie.

– På Birkeland hadde vi toårig realskole, og måtte gå opp som privatister. Og vi hadde til og med eksamen i skjønnskrift, forteller Inga Halvorsen.

Hun vokste opp på Herefoss og måtte bo på hybel på Birkeland under realskoletiden. Det måtte Arne Odd Haugen fra Skiftenes også.

– Jeg sykla over heia i helgene for å komme hjem, forteller Haugen.

Realskolen holdt til på det gamle bedehuset på Strøget, og etter hva de mener å huske, så var det et nært samarbeid med folkehøyskolen – både når det gjaldt mat, lærere og andakter.

– Dette er den 18. samling. Vi begynte da vi runda 25 år og fortsatte da hvert femtende år, så gikk vi over til hvert femte år og nå møtes vi hvert år, sier Aasen, og innleder samlingen med et minutts stillhet til minne om de som har gått bort siden sist.

Samling: – Hyggelig å se dere igjen – for attende gang, sier Ola Aase og ønsker velkommen