Henger etter trærne

DRØMMESENG: Marte Andresen sover aller helst med utsikt mot trekroner, sjø og solnedgang. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Stadig flere lar teltet bli hjemme og pakker heller hengekøya i sekken.

– Jeg har ikke sovet mer enn tre netter innendørs siden midten av mai. Jeg sover mye bedre ute i hengekøya, sier Marte Andresen.

Mellom to trær ved vannkanten har hun spent opp sin foretrukne «seng», en lett hengekøye i elastisk fallskjerm-materiale.

– Jeg har fått et helt annet forhold til trær etter at jeg begynte å sove i hengekøye, man blir jo liggende og titte opp i trekronene, sier hun, og myser opp mot den krokete furua over seg.

Hjemme har hengekøya fått plass under tak ute på terrassen.

– Der kan jeg ligge og se utover solnedgangen. Er det veldig fin måne, legger jeg meg motsatt vei, sier hun. Skal hun ut på tur, pakker hun bare ned hengekøya, putter den i sekken og henger den opp mellom to passende trær.

– Det er så lettvint! Hengekøya veier nesten ingenting og er veldig enkel å sette opp, sier hun.

Hengekøye-entusiasmen startet for tre-fire år siden.

– Jeg har alltid vært turglad, og kjøpte litt tilfeldig en hengekøye til turbruk. Det er det beste kjøpet jeg har gjort, sier hun.

Lett utstyrt

Du trenger ikke all verdens utstyr for å dra på hengekøyetur, men noen ting må være på plass. For det første trenger du selvfølgelig en køye – det finnes mange merker beregnet på turbruk, både single og doble. Vær oppmerksom på at tauene du fester rundt trærne, ofte må kjøpes separat. I tillegg må du ha noe som holder deg varm.

– Det blir alltid veldig kaldt fra undersiden, selv om sommeren, så du må ha noe å ligge på. Vanlige liggeunderlag blir for stive, så jeg bruker skinn. Om sommeren bruker jeg rett og slett den gamle vognposen til barna som jeg har delt i to. Om vinteren bruker jeg reinskinn – det er varmt, men også tungt å bære på hvis du skal gå langt, sier hun.

Det finnes også egne liggeunderlag beregnet på hengekøye.

– Det finnes masse spesialutstyr til hengekøyer, men man kan alltids finne rimeligere løsninger, sier hun.

Under norske temperaturforhold er vanligvis sovepose en nødvendighet, og myggnetting kan også være godt å ha. Du må også ha en plan for hva du skal gjøre hvis det begynner å regne.

– Jeg bruker en tarp, som er en lett presenning man kan spenne over hengekøya, sier hun.

Å finne trær i passende avstand kan være en utfordring, særlig hvis en hel familie skal ha plass ved siden av hverandre.

– Hvis trærne står for nær, blir du liggende som en banan. Hengekøya skal heller ikke være for stram, sier Andresen, og anbefaler at man henger køya i en vinkel på cirka 30 grader.

DRØMMETUR: Søstrene Hege og Stine Schultz Heireng er stadig på hengekøyeturer, som her i Vesterålen. Foto: Tursøstre.no

Lavterskeltur

Søstrene Hege og Stine Schultz Heireng kaller seg ambassadører for kortreist friluftsliv, driver bloggen «Tursøstre» og ble vinnere av både Friluftslivsprisen og Årets Villmarking i fjor. De sover i hengekøye hver eneste uke.

– Hengekøye er en fantastisk måte å sove ute på. Skal man slå opp telt, er det alltid en blåbærtue eller stein i veien. I hengekøya, derimot, ligger man alltid like godt. Dessuten kommer man tettere på naturen. Om natta kan man se rett opp på stjernehimmelen – det blir som å sove ute under åpen himmel, sier Stine Schultz Heireng.

Hun og søsteren tar ofte hengekøya med ut i nærskogen på en vanlig hverdag.

– Hvis man skal få tid til å være ute i en hektisk hverdag med jobb og barn, må man tenke litt utradisjonelt. Da kan hengekøye være en del av løsningen. Den krever lite plass og er lett å sette opp, sier hun.

Søstrene prøvde hengekøye første gang for tre år siden, og har siden knapt brukt teltet.

– Telt er nyttig i områder med lite trær, slik som høyt til fjells. Teltet er også godt å ha hvis man blir værfast, så man har et sted å sitte inne. Men ellers er hengekøye best, mener Stine Schultz Heireng.

Søstrene merker at interessen for hengekøye er stor, deres innlegg om tips til overnatting i hengekøye er blant de mest leste på bloggen.

Økt salg

Butikksjef hos Nomaden, Raymond Haase, bekrefter hengekøyetrenden.

– Vi selger mer av alle typer hengekøyer. Både tynne og lette hengekøyer til turbruk, og tyngre mexicanske hengekøyer i bomull med plass til hele familien, forteller han.

Nomaden har solgt hengekøyer til turbruk i alle år, men kvaliteten på dem har blitt langt bedre de siste årene.

– Hengekøyene har blitt tynnere, lettere, mer solide og mer komfortable, sier han.

Selv har han vært hengekøyeentusiast i mange år.

– Jeg sover heller i en hengekøye enn i en dårlig seng på et billig hotell, sier han. Og minner om at det i mange land er strenge restriksjoner på hvor man kan slå seg til for natta.

– Setter du opp hengekøya på en gresk strand for eksempel, blir det slått hardt ned på, advarer han. Og selv om han selger hengekøyer på jobb, kjøper han ofte hengekøye ute på tur.

– Jeg har mange forskjellige køyer fra verden rundt, jeg synes de er fine suvenirer, sier han.

 

Kjersti Busterud