For mye krydder i suppa

Undersøkelse: Enhetsleder for hjemmetjenestene Trude Murberg, Fagutviklingssykepleier Monica Flaa Birkeland og enhetsleder for sykehjemmet May Kristin Ødegård med rapporten som danner grunnlag for videre utvikling.

Brukerundersøkelsen viser bedre resultat i Birkenes enn landet for øvrig.

– Brukere av hjemmetjenesten, det være seg hjemmehjelp eller hjemmesykepleie gir uttrykk for en tilfredshet som ligger godt over landsgjennomsnittet, sier enhetsleder for hjemmesykepleien Trude Murberg til Birkenesavisa.

I desember 2017 gjennomførte Birkenes Kommune en brukerundersøkelse. Formålet var å kartlegge tilfredshet for brukere i hjemmetjenesten og for beboere samt pårørende på sykehjemmet.

Det er brukere av hjemmetjenesten, beboere på sykehjem og deres pårørende som har vært i fokus for undersøkelsen. Det ble sendt ut spørreskjema til 156 brukere, og det det kom inn om lag 100 svar som danner grunnlag for resultatet.

Resultatene viser at Birkenes scorer bedre enn landsgjennomsnittet på hovedkonklusjonen, men det er også identifisert noen området hvor man kan score enda høyere neste gang.

Funn

De som kun har hjemmehjelp har en helhetsvurdering på 5,9. De som bor i service/bofelleskap kommer ut med 5,4. Landsgjennomsnittet er 5,2 i begge gruppene, påpeker Murberg.

Enhetsleder for sykehjemmet, May Kristin Ødegård er tilfreds med resultatet for sykehjemmet.

– Beboerne gir sykehjemmet en helhetsvurdering på 5,5 og pårørende gir oss en score på 5,4. Begge resultatene her er over landsgjennomsnittet på henhold 5,4 og 4,9, sier Ødegård.

– Hvor ligger forbedringspotensialet?

– Det er noen ting man kan bli bedre på. Både sykehjem og hjemmetjenestene har forbedringspotensiale i forhold til brukermedvirkning og primærkontakt. Og så er det mulig å bli bedre på legitimasjon, Det er satt i gang arbeid så man kan lykkes bedre på disse områdene, sier fagutvikler Monica Birkeland.

Mange ønsker

Stort og smått virvles opp i en slik undersøkelse. I rubrikken for egne kommentarer kan man lese alt fra at man har opplevd å ikke få gå på toalettet når man ønsker – og det er jo alvorlig – til at det er for mange inkompetente folk i administrasjonen.

Pårørende uttrykker frykt for overvekt, «men det er kanskje bedre enn å være for tynn», og en annen kommentar gir uttrykk for at helsepersonellet er som engler som kommer på besøk. Men det kan være litt mye krydder i suppa, er det en beboer som kommenterer.

– Men du må ikke legge vekt på det med krydder i suppa. Vi har et av verdens beste kjøkken og får til stadighet tilbakemeldinger som går på hvor godt maten smaker, og hvor fint den er dandert. Vi er stolte av å ikke bruke sentralkjøkken i byen og varme opp ved hjelp av mikro, sier sjefen på sykehjemmet.

Hun oppfordrer Birkenesavisa til å lage en egen reportasje om kjøkkenet.

Mål å bli bedre

– Når resultatet nå foreligger er det satt ned arbeidsgrupper bestående av ansatte og ledere, som skal se på hvordan vi kan bli enda bedre, sier Birkeland, som har vært ansvarlig for gjennomføringen.

I rapporten konkluderes det med at – «Da vårt mål er å bli bedre, vil videre arbeid være å konkretisere hvilke tiltak man ønsker å iverksette for å bedre tjenestene».