Bytter tomt etter protest

STOPPEDALSMYRA: Kommunens område strekker seg fra Nordåsen og ned til barnehagen helt sør på Stoppedalsmyra. Det er til venstre i bildet avlastningsboligene kommer. Gang- og sykkelstien er tidligere regulert til bilvei med gang- og sykkelsti som nå skal realiseres.

Strid om hvor på Stoppedalsmyra avlastningsboligene skal plasseres.

– Da jeg var på befaring i dag tenkte jeg at det er forferdelig viktig å høre på brukerne. Hvorfor skal vi ikke høre på dem, når det ikke koster oss noe ekstra, spør Trygve Endresen (H).

Over flere år har det vært en stor mangel på avlastningsboliger i Birkenes, kommunen har blant annet måtte leie plasser fra andre kommuner og bruker i dag en midlertidig avdeling i tilknytning til Birkenes sykehjem.

I desember 2017 bestemte politikerne at man skulle bygge nye avlastningsboliger i 2018. Etter en lengre prosess for å finne tomt sammen med Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU), ble det enighet om at Stoppedalsmyra var godt egnet til å bygge avlastningsboligene.

Sør eller nord

Nå er det strid om hvor på Stoppedalsmyra boligene skal bygges. NFU ønsker midt på myra, mens kommunens ledelse ønsker helt nord inn mot boligfeltet i Nordåsveien. Rent formelt er det to forskjellige tomter, men begge er for små til at boligene i helhet kan plasseres på en av dem.

– Jeg synes også vi skal ta hensyn til brukerne, men jeg er negativ til den argumentasjonen de fører. Det argumenteres med at brukerne skal slippe å få andre boliger i forkant av avlastningsboligene, og det er i mine øyne ingen god forvaltning av kommunale områder, sier Linda Hye (H).

NFU er også redd for adkomsten til en planlagt ballbinge nærmere den private barnehagen som ligger helt syd på Stoppedalsmyra, dersom det bygges andre ting enn avlastningsboliger i området.

– Jeg ser for meg at vi får en krevende prosess dersom vi bygger oss inne ved å først bygge ut den sydligste tomta. Da må vi planlegge med helt gitte strukturer seinere, og Det er en bekymring for oss. Det kan bli komplisert den dagen vi skal bygge noe, sier kommunalsjef Halvor Nes.

Planerer alt

Når det gjelder den nevnte ballbingen er det usikkert når den realiseres. Sammen med en vei fra barnehagen og opp til Nordåsveien er den regulert inn for mange år siden. Når kommunen først skal bygge i området legger de opp til at veien bygges samtidig. Det er i dag kun gang- og sykkelsti gjennom området.

– Vi kan ikke låse bruken av en tomt, fordi brukerne av den andre tomta ønsker å være alene. Det må derimot gå an å ha to tanker i hodet samtidig, og bygge på den sydligste og samtidig gjøre den nordlige klar for utbygging seinere, sier Geir Colbjørnsen (KrF).

Det forslaget får støtte i formannskapet, dermed blir NFUs ønsker oppfylt med tanke på plassering, mens politikerne påpeker at de ikke vil binde seg opp til at den nordlige tomta forblir ubebygd. Den planlagte veien skaper en viss bekymring hos noen politikere, men formannskapet setter ikke foten ned for realiseringa.

Gjennomgangstrafikk

– Må det være gjennomgangstrafikk på denne veien? Vi ser fra andre steder på Birkeland at det kan være en krevende affære. På Stoppedalsmyra ligger det i tillegg en barnehage, sier Hye.

Kommunalsjef Nes er ikke bekymret. Han påpeker at veien er regulert inn med atskilte felt for myke og harde trafikanter, og dermed er helt forskjellig fra utfordringene som har oppstått rundt andre veier som snirkler seg gjennom boligområder.

– Jeg er ikke så redd for veien dersom det blir laget en helhetlig plan. Det bor en del folk i området som i dag kjører ut på Strøget, sier Gunnar Høygilt (H).