Slurver med solbeskyttelsen

PLEIE: Bruker du solkrem som en del av vanlig hudpleierutine allerede fra ung alder, vil du kunne forebygge både kreftsykdom og aldringstegn senere i livet. Thale Tveite (18) passer på å smøre seg med solkrem når sola skinner. FOTO: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

Solkrem beskytter mot både sykdom og skrukkete hud. Likevel dropper 13 prosent av oss solkremen helt, mens én av fem bruker solkrem kun på sydenferie.

– Vi bruker ikke solkrem i Norge, vi har så bra pigment, gliser Shayan Zahedi (28) og Marco Faoubar (27) og dusjer sommerkroppene lett med fuktighetsbevarende olje. – Men vi smører oss skikkelig i utlandet. Da bruker vi faktor 50, forsikrer de to.

Det er velkjent at overdreven soling øker risikoen for å få hudkreft, og mange er derfor flinke til å beskytte seg mot sola. Men ifølge en undersøkelse utført av Respons Analyse for Apotek 1, i mai 2018, dropper 13 prosent av de spurte helt å smøre sine solhungrige kropper med beskyttende krem. Og hele 20 prosent av oss bruker solkrem kun når vi er på sydenferie.

– Av dem som lar være å bruke solkrem, er det flest menn. Men også ungdom mellom 16 og 24 år slurver, sier Synne Bakker, fagrådgiver i Apotek 1.

– Barn og ungdom bør absolutt beskytte seg mot sola. Det legger nemlig grunnlaget for hudens helse videre i livet, påpeker hun.

Generasjon stekefett

Det er flest voksne menn som får hudkreft. Dette henger antakelig sammen med at den generasjonen menn som droppet solbeskyttelse i barne- og ungdomsårene, eller til nød smurte seg olje uten faktor, nå er blitt voksne.

– Risikoen for å utvikle hudkreft øker med antall ganger man er blitt solbrent, og vi ser at forekomsten av hudkreft i dag er høyest blant godt voksne og eldre menn. Det er nok de samme som har brukt lite solbeskyttelse og ofte har blitt brent, helt fra barnealderen av, sier Elisabeth Jakobsen hos Kreftregisteret.

PIGMENT: Vi bruker ikke solkrem i Norge, fordi vi har så bra pigment. Men i utlandet bruker vi faktor femti, sier Shayan Zahedi (28) og Marco Faoubar (27) på Sørenga i Oslo. Hvilken solbeskyttelse du trenger, er blant annet avhengig av hudtypen din. FOTO: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

Farlig føflekkreft

Føflekkreft (melanom) er den skumleste formen for hudkreft, og ifølge Kreftregisteret er dette den kreftformen som øker mest her til lands. Norge er blant de landene i verden som har høyest forekomst av sykdommen.

– Det beror på at vi har lite pigment her i nord, samtidig som vi ofte har det alt for travelt med å bli brune, sier Jakobsen, og tilføyer:

– Men denne kreftformen kan i de fleste tilfeller lett forebygges ved å beskytte seg mot sola fra ung alder. Tidlig innsats er viktig, for selv om føflekkreft opptrer hyppigst hos eldre, er det faktisk også den nest vanligste kreftformen blant unge voksne – både menn og kvinner – mellom 25 og 49, etter testikkelkreft blant menn og brystkreft blant kvinner.

De to unge herrene Remi Holum (20) og Jørgen Hernæs Grødem (22) fra Oslo sørger for å smøre seg godt når sola steker. Og på pigmentfattige norske kropper er det høy faktor som gjelder.

– Jeg bruker faktor 20, da slipper jeg å bli solbrent. Dessuten smører jeg tattisene litt ekstra så de ikke blir blasse, opplyser Jørgen.

– Og så hjelper vi hverandre med å smøre ryggen. Jeg har nemlig noen føflekker der jeg vil passe litt på, kvitterer Remi.

Kjapp investering

Solkrem bør beskytte mot både UVA- og UVB-stråler, og det er viktig å smøre seg ofte, særlig hvis du bader eller svetter. I Respons Analyses undersøkelse oppgir cirka to tredeler av ungdommene som ikke bruker solkrem, at «det tar for lang tid å smøre seg». Men det er ikke fagrådgiver Synne Bakker i Apotek 1 enig i at det gjør:

– Smøring av hele kroppen tar sikkert ikke mer enn fem til sju minutter, noe som er en ganske liten investering for noe som er så viktig. Det tar heller ikke mange sekundene å smøre seg i ansiktet. Dette er dessuten det mest effektive verktøyet vi har mot aldringstegn forårsaket av sola. Får du bruk av solkrem inn i vanlig hudpleierutine i ung alder, vil du kunne forebygge både pigmentering og rynker senere i livet, tipser hun.

Det er essensielt at du smører deg både ofte og nok, hvis kremen skal beskytte slik som den er tenkt. Og det kreves en god håndfull krem for å dekke hele kroppen.

– Selv om mange smører seg, vet vi at folk flest bruker mindre enn halvparten av mengden krem som trengs for å gi beskyttelsen som faktoren tilsier. Dette kan gi falsk trygghet, så de fleste bør smøre på mer enn de tror, råder generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, og tilføyer:

– Likevel er den viktigste beskyttelsen å ta pauser fra sola når den er på sitt sterkeste.

 

Grethe Brandsø