Her vil de ha barnehage

Smedens Kjerr: Like sør for kommunehuset har kommunestyret vedtatt å bygge ny barnehage.

Vil rive kommunale boliger og bygge barnehage i Smedens Kjerr.

– Vi mener det er mulig å få til noe i Smedens Kjerr, og der kan vi få til en positiv blanding av barn og eldre. Vi har ikke lykkes å finne noen andre sentrumsnære tomter, og boligene som er på stedet i dag er så dårlige at de bør rives, sier kommunalsjef for samfunnsutvikling Halvor Nes.

I lengre tid har kommunen arbeidet med å finne en ny tomt for en kommunal barnehage som skal erstatte Birkeland barnehage ved folkehøyskolen. Den eksisterende barnehagen er ikke lengre egnet for barnehagedrift, og oppvekstsjef Marianne Moen Knutsen påpeker at det begynner å haste.

– Vi har behov for å bygge en fleksibel barnehage tilpasset ny pedagognorm og ny bemanningsnorm. Noen av de private barnehagene kan øke kapasiteten og dekke noe behov, men de kan ikke øke så mye at de dekker hele behovet. Uansett hvordan man ser på det, er det behov for en ny barnehage, sier hun.

Flere forkastet

En rekke alternative plasseringer er forkastet. Deriblant en plassering i Idrettsparken, kun noen steinkast unna Idrettshuset, hvor politikerne blir orientert om de nye planene. Nes påpeker at alle barnehagene i Birkenes er plassert sørøst for sentrum, og at tomtejakten dermed har foregått på motsatt side av sentrum.

– Området rundt Bakkemoen er vurdert og forkastet på grunn av faren for flom. Ytterdalen er forkastet på grunn av at boligbyggingen er størst mot Lillesand, dessuten ønsker vi en barnehage som kan bidra til redusert bilbruk, sier Nes.

Det aktuelle området i Smedens Kjerr inneholder i dag tre store bygg med kommunale boliger. Tomta er på rundt fire dekar. I tillegg har ressurssenteret i en årrekke holdt til i midlertidige lokaler, og brukes den tomta til barnehageformål frigjøres ytterligere fire dekar.

På leting: Kommunalsjef for samfunnsutvikling Halvor Nes, og oppvekstsjef Marianne Moen Knutsen mener det haster med å finne tomt til ny kommunal barnehage.

I gåavstand

Politikerne reagerer ganske ulikt på planene som presenteres. Noen er bekymret for økt trafikk i Smedens Kjerr, og mener sågar det foreligger en gammel avtale om at trafikken ikke skal øke på veien som går bak Kommunehuset. Andre er bekymret for at hastverk skal ødelegge en god prosess.

– Administrasjonen låser plasseringa veldig til sentrum, og at barnehagen skal være kommunal. Det finnes areal blant annet på Mollestad, men de er selvsagt i privat eie. Jeg foreslår å vurdere flere tomter, for det er ikke særlig miljøvennlig å kjøre 150 biler opp og ned Strøget hver dag, sier Nils Olav Eikenes (H).

Både Nes og Knutsen mener barnehagen må ligge i sentrum. Sistnevnte påpeker at mange av foreldrene som i dag bruker Birkeland barnehage ikke har bil. Helse- og omsorgssjef Bente Somdal forteller at de kommunale boligene i Smedens Kjerr uansett skal rives. I dag bor det mennesker med ulike utfordringer innen rus og psykisk helse i byggene.

Diskuterer flytting

– En flytting av disse boligene vil skape diskusjoner, og jeg ser ikke for meg at vi fort kan frigjøre denne tomta til barnehageformål, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Somdal ser for seg at dagens bygningsmasse blir erstattet av fire småhus lokalisert på to forskjellige plasser. To sentrumsnært, og to i nærheten av helse- og omsorgstjenestene. I tillegg ønsker hun seg en bemannet bolig med fire enheter.

– Problemet mitt er at vi nå blander ulike hensyn, og vi står i fare for å gjøre en forhastet beslutning. Det haster med barnehage, men det er komplekse spørsmål vi nå snakker om, og skal det gjøres helhetlig må vi lage en plan. Det er ikke gjort i en håndvending, sier Eikenes.

Bekymra for sprøytespisser

Venstres Ole Morten Vegusdal liker åpenbart tanken om å blande eldre og barn i Smedens Kjerr.

– Jeg synes vi tenker helhetlig nå, og jeg like å blande ulike grupper. Birkenesfolk er inkluderende, og jeg tror dette vil gå mye bedre enn noen frykter, sier han.

Fremskrittspartiet vil sterkt understreke at de i alle fall ikke er interessert i noen kommunale boliger med narkomane i nærheten av barnehagen.

– Det går rett og slett ikke, og vi vil ikke ha det i Birkenes. Vi kan ikke ha sprøytespisser liggende rundt en barnehage, sier Martin Konstali (Frp).

Odd Gunnar Tveit (Frp) konkretiserer:

– Nei, vi kan ikke lære barna våre opp til å bli sprøytenarkomane allerede i treårsalderen.