Sammen om motorsport

SØSKEN: Stian Raen og Terese Rossevatn er i godt humør før finalene.

Hele familien Raen trives godt på to hjul gjennom svingen.

Denne helga arrangerte Kristiansand Automobilklubb det andre av til sammen fem løp i år på Rugslandsbanen. Birkenesavisa møter familie Raen fra Svaland. Hele familien brenner for motorsport.

Morten Raen og kona Torunn har syv barn og flertallet av dem er aktive i motorsportmiljøet. Den yngste er bare 8 år gammel og sitter allerede i en crosskart i den minste klassen. Søsknene Malin (11), og Stian (13) kjører også crosskart mens de to eldre søsken kjører bilcross.

Jostein (16) er ikke med denne gangen. Han er midt i forberedelsene til landskampen i bilcross på Momarken bilbane neste helg, og vil ikke risikere å miste bilen sin på Rugsland denne helgen. Men storesøster Terese (19) er med i sin Volvo.

FAMILIE: Morten Raen hjelper sønnen Stian med hjelmen.

Rolig vinter

Vi spør henne hvordan det er når alle i familien er opptatt av motorsport, og om det i det hele tatt finnes helger og kvelder uten kjøring og skruing på bil.

– Jo da, det er ikke bare motorsport selv om kjæresten og svigerfar også er aktiv i bilcross. Selvfølgelig går det mange kvelder og helger til det, spesielt nå på sommeren, men på vinteren kan vi ta det litt rolig igjen, smiler 19 åringen.

Hun er glad i spenningen med å sitte bak rattet og det kicket det gir.

– Vi som familie får masse tid sammen når vi er på de forskjellige løp, og det er utrolig koselig, sier Terese til Birkenesavisa.

Kontroll på logistikk

Mamma Torunn passer på at alle barn får mat i seg mellom omgangene, og pappa er der når det trengs å fikses noe på bilene, eller for å hjelpe de minste på banen.

– Jeg sluttet å kjøre selv etter jeg brakk armen på et løp, og siden da er jeg den som organiserer og planlegger både før og under løpet, sier hun.

Hun trøster sikkert også litt på sånn en dag som i dag, hvor minsten får ødelagt motoren på sin crosskart og må gi seg for denne gangen. Stian, som kjørte sitt første crosskartløp i dag, avslutter med en flott andreplass og storesøsteren kom på tredjeplass i finalen i bilcrossklassen for damer.

DUGNAD: Tore Kjell Ås og Astrid Tofteland organiserer store deler av løpene.

Mange frivillige

Før finalene på søndag snakker vi også med to ildsjeler som jobber mer bak kulissene på Rugslandsbanen, og vier mye av sin fritid til at alt går etter planen. De er to av rundt 70 frivillige som stiller opp når det er løp på banen.

Tore Kjell Ås er miljøansvarlig og har i tillegg ansvar for alle funksjonærene. Denne oppgaven fikk han for tre år siden etter han sluttet å kjøre bilcross selv.

– De fleste av oss er jo interessert i biler og motorsport, og det er nok en fordel når man bruker en stor del av fritida si her, forteller han.

Der er Astrid Tofteland fra Søgne enig i. Hun er løpssekretær og har vært med i bilcrossmiljøet på Rugsland fra første dag. Hun begynte som flaggvakt og er i dag ansvarlig for alt papirarbeid som henger sammen med løpet. Fra påmelding og innsjekk av deltakerne før løpet begynner til rapportering til det norske bilsportforbundet etter løpet.

Også alle henvendelsene fra deltakerne tar hun imot. Det går mange timer med dugnad og frivillig arbeid i løpet av året. Tofteland og Ås forteller oss om det som ble gjort rundt banen i år.

– Utenom det vanlige vedlikeholdet av bygningene og banen har vi kjøpt en ny høvel til å preparere banen med, og vi har bygd tak over den plassen for teknisk kontroll av bilene, sier hun.

To av finalene ble vunnet av lokale kjørere. Elisabeth Jansen vant bilcrossklassen for damer og Pål Fidjeland vant i den store rallycrossklassen.

FINALE: Kjetil Granåsen gjorde flere gode løp og kom til finalen.