Maler følelser

HAV: Månedens bilde er malt med oljemaling av Grete Jorun Andreassen.

Havets fred og ro lar seg fange på lerret. Hemmeligheten er lys og skygge.

– Bildet er malt med akryl og motivet er havet. Jeg har gått på kurs for å lære meg å male bølger, sier Grethe Jorun Andreassen til Birkenesavisa, og legger til:

– Havet har en ro og fred over seg. Det er godt å kunne skue utover havet, og det er godt å kunne male havet.

Hver måned presenterer lokalavisa for Birkenes ett bilde og en maler fra Lillesand og Birkenes malerklubb. Andreassen har malt flere av bildene som i juni vises i klubbens utstilling på biblioteket.

KUNSTNER: Grete Jorun Andreassen har malt månedens bilde.

Begynte med oljemaling

– Hemmeligheten bak en god bølge er å skape liv i den. Som all annen maling handler det om lys og skygge, variere fargene og tilføre bølgeskum og andre linjer, sier hun.

Andreassen har malt siden begynnelsen av 1990-tallet. Den gang var det oljemaling, nå behersker hun i tillegg akvarell, akryl og pastellkritt. Så lenge hun får fram det hun ønsker, er det ikke så viktig hva slags teknikk som blir brukt, men oljemaling er favoritten.

– Ja, jeg liker oljemaling, og hvordan fargene blandes. Nå får man jo oljemaling som tørker fortere, og ikke trenger terpentin, sier Andreassen.

Maler i boble

De to andre bildene hun har i klubbens månedsutstilling er malt med akryl og pastellkritt.

– Som barn var jeg glad i å tegne, og etter en tragedie på 1990-tallet begynte jeg å male. Det var godt å få ned følelser og tanker på papiret gjennom tanker og penselstrøk, sier Andreassen.

Som mange andre maler hun i perioder, for det nytter ikke å presse ut et maleri på ren vilje. Da blir resultatet kunstig, fremholder hun.

– Maleriet må komme av seg selv, og det kommer når jeg er inne i min egen boble. Først da kan jeg male riktig godt, sier Andreassen.