Kunst ute og inne

STILLER: Synnøve Bjorvatn, Inger Lise Woie, Martin Birkeland og Bjarne Bjorvatn er blant dem som til helga stiller ut malerier i motellokalene på Strøget.

I ti år han har han holdt malerkurs. Nå krever elevene en utstilling.

–Vi hadde en utstilling for noen år siden, og nå er vi blitt enige om å ha en til. Jeg har holdt kurs i ti år, og noen av elevene har vært med hele tida, sier Martin Birkeland til Birkenesavisa.

Til helga er det derfor duket for en relativt stor kunstutstilling i motellokalene på Strøget. Den tidligere gårdbrukeren holder kurs vår og høst, og mange av vårens 15 elever stiller ut verker.

– Vi kommer også til å si ja til noen som ikke har vært med på vårens kurs. Dersom det blir fint vær håper vi å kunne stille ut både inne og ute, sier Birkeland.

Fullt påkledd

Totalt håper de på rundt 30 til 50 kunstverk. Det blir alt fra non-figurativt til figurativt. Det blir landskap, portretter og andre motiver.

– Martin er en flink og inspirerende lærer, som lar oss være den vi er. Han tar ikke motet fra oss, men veileder oss videre uten å overkjøre oss, sier Inge Lise Woie.

Læreren selv påpeker at alle elever har sine egner farger og streker, og at hans oppgave er å videreformidle noen grunnleggende teknikker. Sist elevene møttes malte de en levende modell, noe som var spennende for mange.

– Akkurat det vil nok føre til at enkelte neser rynker seg i bygda, men det var altså snakk om en fullt påkledd modell, sier Bjarne Bjorvatn for å oppklare.

Åpner fredag

Utstillinga på motellet åpner fredag 1. juni, og stenger søndag 3. juni. Noen av bildene vil være å få kjøpt, men det er egentlig ikke en salgsutstilling.

– Utstillinga er i alle fall en motivasjon for å bli ferdige med det en holder på med, og spandere en ramme på kunstverket, sier Synnøve Bjorvatn.

Aldersspennet blant kunstnerne som har deltatt på kursene er stort. Så er også antallet malerkoster de har i bagasjen fra før. For noen var det ingen fornøyelse å begynne å male.

– Jeg hadde aldri malt, før Martin ga meg mot til å forsøke, og det er jo på en måte morsomt å kaste seg ut i noe man egentlig ikke tørr, sier Woie, og legger til:

–  Når vi nå skal stille ut, gjelder det å ikke ta seg selv for høytidelig. Det er jo ikke fordi vi har blitt noen fantastisk flotte kunstnere vi stiller ut, men samtidig så legger en jo sjela i dette.

Hun beskriver det å male som et fristed hvor man kan gjøre hva man vil.

Flere aspekt

I og med at alle maler det de ønsker blir utstillinga variert. Opp på veggen kommer bilder malt etter hjertet. Kursdeltakerne kan omtrent kjenne igjen andres bilder på motivene.

– Det fine med å male sammenlignet med å danse ballett er at man kan male mye lengre. Det er også en ganske sammensatt aktivitet. Et aspekt er selve tegninga, et annet er utrykket man ønsker å formidle. Så gjelder det å kombinere disse to aspektene gjennom teknikken, sier Synnøve Bjorvatn.

Lærer Martin Birkeland kan for øvrig fortelle at høstens kurs allerede er fulltegnet. Han har ingen planer om å gi seg med det første.

– For min egen del er det både inspirerende og morsom å holde kurs. Det er derfor jeg fortsatt holder på med dette, avslutter han.