Lokal kunst på lokal vev

Veggteppe: – Dette kommer til å glede oss I hverdagen, Marie, sier enhetsleder for sykehjemmet, May Kristin Ødegård.

Marie Vehusheia er godt over 104 år, men fremdeles aktiv vever.

Det er ingen som har oversikt over hvor mye hun har laget opp gjennom årene.

– Jeg vet hvert fall at jeg har sydd mere enn 500 bunader, sier Marie Vehusheia til Birkenesavisa.

104-åringen forteller at det har blitt adskillige kurs i bunadssying.

Mange tolkninger

– Da vi trengte utsmykking på et møterom kom forslaget om å spørre Marie, og hun sa heldigvis ja. Så nå henger kunstverket her, sier enhetsleder for sykehjemmet, May Kristin Ødegård.

De fremmøtte er i full gang med tolkning, når det hele avdukes. Noen ser solnedgangen, noen ser soloppgang, andre ser elva og noen ser sjøen. At man ser forskjellige ting i samme verk, er vel et kjennetegn på kunst.  Hvis samlingene på møterommet blir for lange og kjedelige, er det bare å la tankene fly og minnene komme..

– Marie den mest trofaste vi har. Selv om vi har stengt på aktivitetssenteret noen dager, så klarer Marie å komme seg inn til veven, sier teamleder på aktivitetssenteret Anne Karin Tveide.

Flere verker

Hun har ikke tall på hvor mange meter Vehusheia har vevd på kommunehuset.

– I kantina henger det også et veggteppe, og det er det veldig ofte at folk kommenterer og lurer på hvor vi har kjøpt det, sier Tveide.

En av de gode hjelperne på aktivitetssenteret er Marie Øyen. Hun hjelper når veven skal settes oss.

– Jeg må nok til med det snart, for nå er det ikke mye renning igjen og Marie har bestillinger på blokka. Og hun tar stadig imot nye bestillinger. Dessuten hører hun liksom til der ved veven, sier Øyen til Birkenesavisa.

Stor familie

Marie Vehusheia vokste opp på Mosfjellheia, og har flere opplevelser – og mer å fortelle enn folk flest. Hun var 3,5 år da første verdenskrig startet, og vokste opp uten biler, fly, fjernsyn og internett.

Etter noen år med mann og barn i Tovdal flyttet hun tilbake til Birkenes i 1976, og siden 2012 har serviceleilighet ved kommunehuset vært tilholdssted. For øvrig et sted, og med et personale, hun ikke kan få fullrost.

– Det begynner å bli en del slekt rundt meg. Nå venter jeg på mitt tredje tippoldebarn, sier hun, og forteller om fem barn, 12 barnebarn, 24 oldebarn og to tippoldebarn så langt.

Og veven blir ikke lagt på hylla med det første.