Marie sier nei til kongen

103-åringen har fått invitasjon til kongelig hagefest, men takker pent nei.

– Det er veldig hyggelig å få invitasjon, og det har jeg skrevet og takket for. Men jeg kommer ikke til å ta turen til Kristiansand, sier Marie Vehusheia (103).

I år er det 25 år siden kong Harald og dronning Sonja inntok trona, og i den forbindelse reiser de landet på langs med kongeskipet «Norge». Onsdag 29. juni avslutter kongeparet sin jubileumsreise i Kristiansand, og inviterer i den forbindelse 300 sørlendinger til hagefest på Myren Gård i Vågsbygd.

Det er hit Vehusheia har fått innbydelse, men kongeparet må klare seg uten 103-åringen når de inntar den engelske hagen opparbeidet på midten av 1800-tallet.

– Det har ikke noe med K5-debatten å gjøre altså, jeg har rett og slett ikke helse til å delta på noe slikt. Det blir for langt å gå, og for lenge å stå, sier Vehusheia.

Hun håper noen andre kan få glede av å delta på hagefesten.

– Nå er det tre år siden jeg ble hundre år, så de kan vel ikke vente at man skal komme seg fram overalt. Det er hyggelig å bli husket på, og jeg håper noen andre kan få en invitasjon i stedet for meg, det hadde vært fint, sier hun.

Under hagefesten har kongeparet ytret ønske om å møte et Norge i miniatyr, altså helt vanlige folk. Til å sette sammen gjestelisten har Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder vi fått hjelp av Sørlandets 30 ordførere. Antallet gjester er forsøkt disponert i forhold til antall innbyggere, og alle kommuner er representert. Det er kongeparet som er vertskap for hagefesten.